Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec
Nejen tradiční beránek a jidáše, ale také mazanec patří od nepaměti na velikonoční stůl. První recepty na pečení velikonočního mazance prý pocházejí již z konce 15. a počátku 16. století. Podle historiků však jeho kořeny sahají ještě dále, do pohanských dob, kdy se peklo obřadní pečivo podobné mazanci v návaznosti na vítání jara (symbol slunce).
Za velikonočními oslavami do Žinkovic
Normal
0
21
false
false
false
CS
X-NONE
X-NONE...
Zdokonalte svoje cukrářské a kuchařské umění na kurzech „Na Zemědělce“ v Klatovech
Chcete se naučit báječné koláčky nebo rolády? Nebo připravit profesionální pohoštění na domácí oslavu? Případně zdokonalit svoje umění v kuchyni?
Udělejte si párty s vítězi soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje
Udělejte radost sobě nebo přátelům rychlým a dobrým pohoštěním z kvalitních, regionálních potravin z našeho kraje. Zkuste třeba Farmářský koláč s výborným Kozobylíkem (Farma U Františky) a Lesním špekem (Uzenářství a řeznictví Šnebergr) nebo Pikantní párty rolky z Jalapeňos klobáskou (Farma Čečkovice) a Cibuládou (Jitka Červenková).
Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku
Pomaloučku končí období letních salátů a dezertů a nastává čas pro vydatnější, podzimní stravu :o). Přinášíme 2 recepty, které dříve patřily mezi oblíbené pokrmy naší tradiční kuchyně nejen v tomto období.
Domácí hamburger není žádná věda
K letnímu grilování patří neodmyslitelně burger. Každý, kdo tuhle americkou pochoutku někdy připravoval, ví, že do dobrého burgeru patří pouze mleté hovězí maso. Co je však velmi důležité, je jeho zpracování. Pokud tohle zvládnete, máte vyhráno, pak už záleží na vaší chuti a fantazii, jak hotový burger doladit.
Tip na zpracování cuketové úrody
Na úvod našeho cuketového „koutku“ pár informací a této zdraví prospěšné zelenině.
Jedná se o plodovou zeleninu, která se botanicky řádí mezi tykve. Do Evropy se dostala již za Kryštofa Kolumba, avšak do současné podoby ji vyšlechtili Italové. Odtud pochází u její název zucchine, což v doslovném překladu znamená „malá dýně“.
Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo
Máte rádi příběhy o Šumavě a Pošumaví? Tak právě pro Vás jsou určeny publikace z „dílny“ šumavské rodačky Lucie Oudouvé. Po úspěšném vydání první knihy „Dary Pošumaví“ (2020), která je věnovaná rodinám s dětmi, je na světě další sbírka příběhů „Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo“.
Upečte si svůj kváskový chléb
Receptů na „boží dar“ je mnoho. Vyzkoušejte jeden od nás z Pošumaví z naší regionální mouky : o). Pokud by vám chyběl kvásek, můžete si na Kváskové mapě najít nejbližší místo, kde lze kvásek sehnat. Na tomto odkaze naleznete také spousty rad, jak se o kvásek postarat, ale i další užitečné informace o pečení.
Odstartoval 13. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022
S příchodem jara opět odstartoval nový ročník soutěže o značku Regionální potravina. Hodnotitelské komise napříč republikou budou opět vybírat ty nejkvalitnější výrobky v jednotlivých kategoriích. V Plzeňském kraji mohou farmáři, pěstitelé, potravináři do 250 zaměstnanců přihlašovat své výrobky do 10. května.
Maďarsko-bavorská inspirace na víkendové vaření
Segedín patří mezi nejznámější maďarské jídlo, které se těší oblibě i u našich kuchařinek. Každá má svůj oblíbený recept, jehož základem je samozřejmě vepřové maso (plecko nebo libový bůček), kysané zelí a dobrá nejlépe maďarská paprika.
Jarní kurzy vaření a pečení pro celou rodinu
Nevíte jak na kynuté těsto nebo omáčky? Hledáte inspiraci na svačiny pro děti? Nebo si jen chcete užít super den s dětmi v kuchyni? Srdečně zveme všechny zájemce na jarní kurzy vaření a pečení, které pořádá již sedmým rokem obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech.
Cestujte s poznávejte region s naším novým Atlasem
Huráááá! Konečně se nám podařilo spustit dlouho slibovanou novinku - Atlas regionálních zajímavostí. Jedná se o mapový portálek, ve kterém naleznete cca 200 objektů převážně z oblasti Pošumaví.
Mléko a mléčné výrobky přímo od farmáře
Víte, že v Plzeňském kraji můžete zakoupit mléko přímo na cca 40 farmách? Na 10 farmách jsou k dispozici mléčné automaty, 18 farem a podniků vyrábí také mléčné výrobky. Kompletní přehled všech registrovaných farem a dalších subjektů, které mají co dočinění s výrobou a zpracováním mléka, naleznete na webu Státní veterinární správy. Samozřejmě, že na tomto webu zjistíte celou řadu dalších...
Další tipy do sbírky receptů „vaříme z regionálních surovin“
Vánoce jsou za námi, ale dobrého jídla není nikdy dost :o). Přinášíme v novém roce opět další nápady na jídla, která zvládnou i méně zdatní kuchaři. Navíc si je můžete připravit ze surovin, které pocházejí z Pošumaví.
Pozvánka na kurz - Česká klasika v kuchyni
Zveme všechny kuchaře a kuchařinky na kurz, který připravila obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy.
KDY? 13. listopadu 2021 od 8 do 13 hodin
KDE? Penzion a restaurace Na Zemědělce (ulice Žižkova, za budovou SŠZP, Klatovy)
Zpestřete si s námi podzimní vaření
VEPŘOVÁ PANENKA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
Ingredience pro 4 osoby:
600 g vepřové panenky
olej
sůl, pepř
rozmarýn a tymián
20 g másla
2 lžíce povidel
cukr a citron
1 lžička škrobu (kukuřičný bio)
2 cl rumu (kvalitní rum)
--------------------------------------------------------------------------
Panenku necháme asi hodinu na teple odpočinout. Pak ji osolíme a opepříme. Troubu zapneme na 170°C.
Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozpálit. Pak na něm osmahneme maso ze všech...
Pozvánka na zajímavou vzdělávací akci pro farmáře a potravináře z Pošumaví a okolí
Spolek pro rozvoj zemědělského podnikání - Jihozápad zve všechny farmáře a další zájemce v oboru na zajímavou vzdělávací akci na téma „Podpora a možnosti prodeje zemědělských produktů. Kdy? v pátek 8. 10. 2021 seminář, 15. 10. 2021 exkurze na farmy a podniky v Pošumaví Kde? Sušice, ul. Americké armády 76 (seminář)
Více informací a přihlášky: tel.: 602 156 008, sprzp@seznam.cz
Poznejte nejlepší výrobce regionálních potravin v Plzeňském kraji
Chcete osobně poznat vítěze soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje? Ochutnat jejich výrobky, poznat jejich příběhy…Navštivte v neděli 26. 9. od 11 hod. Nebílovské slavnosti jablek, na kterých se představí vítězové 12. ročníku soutěže, ale i další ocenění výrobci z regionu.
Od září začíná v Klatovech nově Dětská zemědělská univerzita
Dětská zemědělská univerzita (DZU) je nový, zajímavý projekt, který připravila Úhlava o.p.s. pod záštitou České zemědělské univerzity v Praze ve spolupráci s celou řadou významných partnerů (Česká akademie zemědělských věd, Plzeňský kraj, Střední zemědělská a potravinářská škola Klatovy, Agrární komora…).