Upečte si svůj kváskový chléb
Receptů na „boží dar“ je mnoho. Vyzkoušejte jeden od nás z Pošumaví z naší regionální mouky : o). Pokud by vám chyběl kvásek, můžete si na Kváskové mapě najít nejbližší místo, kde lze kvásek sehnat. Na tomto odkaze naleznete také spousty rad, jak se o kvásek postarat, ale i další užitečné informace o pečení.
Odstartoval 13. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022
S příchodem jara opět odstartoval nový ročník soutěže o značku Regionální potravina. Hodnotitelské komise napříč republikou budou opět vybírat ty nejkvalitnější výrobky v jednotlivých kategoriích. V Plzeňském kraji mohou farmáři, pěstitelé, potravináři do 250 zaměstnanců přihlašovat své výrobky do 10. května.
Maďarsko-bavorská inspirace na víkendové vaření
Segedín patří mezi nejznámější maďarské jídlo, které se těší oblibě i u našich kuchařinek. Každá má svůj oblíbený recept, jehož základem je samozřejmě vepřové maso (plecko nebo libový bůček), kysané zelí a dobrá nejlépe maďarská paprika.
Jarní kurzy vaření a pečení pro celou rodinu
Nevíte jak na kynuté těsto nebo omáčky? Hledáte inspiraci na svačiny pro děti? Nebo si jen chcete užít super den s dětmi v kuchyni? Srdečně zveme všechny zájemce na jarní kurzy vaření a pečení, které pořádá již sedmým rokem obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech.
Cestujte s poznávejte region s naším novým Atlasem
Huráááá! Konečně se nám podařilo spustit dlouho slibovanou novinku - Atlas regionálních zajímavostí. Jedná se o mapový portálek, ve kterém naleznete cca 200 objektů převážně z oblasti Pošumaví.
Mléko a mléčné výrobky přímo od farmáře
Víte, že v Plzeňském kraji můžete zakoupit mléko přímo na cca 40 farmách? Na 10 farmách jsou k dispozici mléčné automaty, 18 farem a podniků vyrábí také mléčné výrobky. Kompletní přehled všech registrovaných farem a dalších subjektů, které mají co dočinění s výrobou a zpracováním mléka, naleznete na webu Státní veterinární správy. Samozřejmě, že na tomto webu zjistíte celou řadu dalších...
Další tipy do sbírky receptů „vaříme z regionálních surovin“
Vánoce jsou za námi, ale dobrého jídla není nikdy dost :o). Přinášíme v novém roce opět další nápady na jídla, která zvládnou i méně zdatní kuchaři. Navíc si je můžete připravit ze surovin, které pocházejí z Pošumaví.
Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole
STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka), 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Pozvánka na kurz - Česká klasika v kuchyni
Zveme všechny kuchaře a kuchařinky na kurz, který připravila obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy.
KDY? 13. listopadu 2021 od 8 do 13 hodin
KDE? Penzion a restaurace Na Zemědělce (ulice Žižkova, za budovou SŠZP, Klatovy)
Zpestřete si s námi podzimní vaření
VEPŘOVÁ PANENKA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
Ingredience pro 4 osoby:
600 g vepřové panenky
olej
sůl, pepř
rozmarýn a tymián
20 g másla
2 lžíce povidel
cukr a citron
1 lžička škrobu (kukuřičný bio)
2 cl rumu (kvalitní rum)
--------------------------------------------------------------------------
Panenku necháme asi hodinu na teple odpočinout. Pak ji osolíme a opepříme. Troubu zapneme na 170°C.
Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozpálit. Pak na něm osmahneme maso ze všech...
Pozvánka na zajímavou vzdělávací akci pro farmáře a potravináře z Pošumaví a okolí
Spolek pro rozvoj zemědělského podnikání - Jihozápad zve všechny farmáře a další zájemce v oboru na zajímavou vzdělávací akci na téma „Podpora a možnosti prodeje zemědělských produktů. Kdy? v pátek 8. 10. 2021 seminář, 15. 10. 2021 exkurze na farmy a podniky v Pošumaví Kde? Sušice, ul. Americké armády 76 (seminář)
Více informací a přihlášky: tel.: 602 156 008, sprzp@seznam.cz
Poznejte nejlepší výrobce regionálních potravin v Plzeňském kraji
Chcete osobně poznat vítěze soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje? Ochutnat jejich výrobky, poznat jejich příběhy…Navštivte v neděli 26. 9. od 11 hod. Nebílovské slavnosti jablek, na kterých se představí vítězové 12. ročníku soutěže, ale i další ocenění výrobci z regionu.
Od září začíná v Klatovech nově Dětská zemědělská univerzita
Dětská zemědělská univerzita (DZU) je nový, zajímavý projekt, který připravila Úhlava o.p.s. pod záštitou České zemědělské univerzity v Praze ve spolupráci s celou řadou významných partnerů (Česká akademie zemědělských věd, Plzeňský kraj, Střední zemědělská a potravinářská škola Klatovy, Agrární komora…).
Za turistikou, zábavou a regionálními dobrotami na Železnou Rudu
Pokud nemáte ještě plány na tento víkend (pátek a sobota 6. a 7. 8.), doporučujeme zavítat na Železnou Rudu, kde se budou konat tradiční Železnorudské slavnosti. Na své si tu přijdou malí i velcí návštěvníci.
Nebílovské borůvkové odpoledne
Sady Nebílovy jsou jedním z nejvýznamnějších pěstitelů ovoce v Plzeňském kraji. Na cca 50 ha se zde pěstují jablka a švestky, v malém množství hrušky a višně, nově také kanadské borůvky. Ovoce nejen pěstují, ale také zpracovávají. K dostání jsou kvalitní mošty s několika příchutěmi, zavařeniny nebo sušené ovoce. Letos do sortimentu přibyl i báječný cider.
Vítězové 12. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje jsou známi
O prestižní potravinářskou značku Regionální potravina Plzeňského kraje se letos ucházelo rekordních 130 produktů od 37 výrobců. Kvalita všech přihlášených výrobků byla opravdu vysoká a 8členná Hodnotitelská komise složená z celé řady odborníků to měla velice těžké. Celkem bylo 30. června 2021 navrženo k udělení značky 9 výrobků, které se budou po další 4 roky pyšnit tímto oceněním.
Tip na víkend: Slavnosti vína v Klatovech
Hledáte tip na víkend? Máte rádi víno? Tak v tomto případě doporučujeme návštěvu Klatov.
Nově v nabídce vajíčka z farmy Vejce ze Šumavy
Pokud máte rádi vajíčka, konečně si můžete nově objednat a hlavně pochutnat na kvalitních vejcích z volného chovu z farmy „Vejce ze Šumavy“.
Dobré lokální potraviny, kulturu i sportovní vyžití najdete zaručeně v Sušici
Chcete si nakoupit kvalitní výrobky od místních producentů? A ještě k tomu si udělat zajímavý výlet? Spojte zábavu s užitkem a „vyražte“ s rodinou na výlet do malebného městečka na řece Otavě. Jednou měsíčně se v Sušici konají na náměstí parádní farmářské trhy, kde si v příjemné atmosféře můžete vybírat z širokého sortimentu výrobků od farmářů a řemeslníků z okolí.
Oceněné regionální potraviny zavítají opět na trhy v Pošumaví
Pokud si chcete pochutnat na potravinách oceněných značkou Regionální potravina Plzeňského kraje, navštivte již tuto sobotu (22. 5.) farmářské trhy v Nepomuku. Na stánku se představí většina z loňských vítězů, ale i další oceněné potraviny z minulých ročníků.