Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka) , 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy připravila na jaro 2024 opět další oblíbené cukrářské a kuchařské kurzy. Těmi vás provedou lektorky ověnčené celou řadou ocenění na republikových i mezinárodních kulinářských soutěžích, které působí jako mistrové v učňovské restauraci a pekárně a cukrárně "Na Zemědělce".
Svatomartinská husička

Svatomartinská husička

Blíží se Svatomartinské pohoštění a na stole nesmí chybět tradiční česká klasika - dozlatova upečená svatomartinská husička případně i vepřové výpečky. Vše samozřejmě z regionálních zdrojů.
„Podzimní“ koláčky s tvarohem

„Podzimní“ koláčky s tvarohem

Babí léto stále ještě oddaluje příchod podzimních plískanic, ale dny se pozvolna krátí a večery se prodlužují. Pokud tedy nevíte co s volným podvečerem :o), přinášíme tip na výborné tvarohovo-ovocné koláčky, které navodí tu správnou podzimní atmosféru. Abychom vám, alespoň trochu ušetřili čas a námahu, rádi vám přivezeme od našich regionálních farmářů suroviny. Můžete využít mouku z od Mrskošů, tvaroh z farmy Diviš, mléko ze Šumavské mlékárny a také naše domácí vajíčka.
Začíná houbařská sezóna

Začíná houbařská sezóna

Pro milovníky hub a houbaření máme dobrou zprávu. Na Šumavě, ale i v Pošumaví už rostou :o). Je na čase vyrazit do lesa, zrelaxovat, užít si procházku a hlavně nasbírat nějaké ty úlovky, které můžete použít například do skvělé Šumavské bramboračky z receptů od našich maminek a babiček. Kromě hub bude samozřejmě potřebovat i další suroviny (brambory, cibulku...). Pokud zeleninu nemáte z vlastní zahrádky, můžete si ji zakoupit u našeho farmáře pana Krůse. Na dochucení je potřeba také smetana,...
Borůvkové odpoledne v Nebílovech i s Regionální potravinou

Borůvkové odpoledne v Nebílovech i s Regionální potravinou

Léto je v plném proudu a s ním i ochutnávky oceněných regionálních potravin. Tentokráte se vítězové „Regionálky“ představí na půdě několikanásobného držitele značky Regionální potravina Plzeňského kraje, a to v Sadech Nebílovy. Ty u příležitosti začátku sklizně borůvek připravily již tradiční Borůvkové odpoledne, které se uskuteční tuto sobotu 22. července od 13 hodin.
Dny českého zemědělství na farmě v Předslavi u Klatov

Dny českého zemědělství na farmě v Předslavi u Klatov

Tak jako každý rok, tak i letos se po celé České republice konají na vybraných farmách tzv. Dny českého zemědělství. Pro zájemce a návštěvníky představují jedinečnou možnost podívat se do reálného provozu, k hospodářským zvířatům, prohlédnout si zemědělskou techniku a dozvědět se mnoho zajímavostí o dnešním zemědělství.
Tip na letní grilování - pstruh na grilu

Tip na letní grilování - pstruh na grilu

Letní grilování je v plném proudu. Burgery, grilované maso, sýry, buřty, to je taková ta tradiční klasika, která se občas přejí. Co tahle udělat nějakou změnu a vyzkoušet rybku? Ideální na gril je například pstruh. Jeho příprava je velice jednoduchá a na výsledku si rozhodně pochutnáte :o).
Švihovské hudební léto letos i s ochutnávkou Regionálních potravin

Švihovské hudební léto letos i s ochutnávkou Regionálních potravin

Muzika a kvalitní gastronomie jsou vždy zárukou dobré zábavy. To vše nabídne Švihovské hudební léto, které se letos uskuteční již po padesáté. K poslechu budou hrát tradičně mládežnické dechové orchestry z celého Plzeňského kraje a nově akci doplní i regionální gastronomie. Přijďte strávit hezký den na vodní hrad Švihov a ochutnat to nej z Plzeňského kraje. Ochutnávky budou probíhat v sobotu 3. června od 13 do 18 hodin na stánku Regionální potravina Plzeňského kraje.
Vrchlického sady v Klatovech ožijí Food Festivalem

Vrchlického sady v Klatovech ožijí Food Festivalem

Nemáte ještě plány na tuto sobotu? A máte chuť na nějakou dobrotu? Tak navštivte 27. května Klatovy, respektive Vrchlického sady, které se nachází kousíček od náměstí, kde po celý den bude probíhat druhý ročník Food Festivalu.
Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

V Plzeňském kraji odstartoval 14. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Do krajské soutěže, kterou koordinuje Úhlava, o.p.s. z Klatov ve spolupráci s MAS Pošunaví, z.s. se přihlásilo 39 místních výrobců se 126 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládla Domažlická 12 z Městského pivovaru Domažlice. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.
Hurá, blíží se čas burgerů a domácích grilovaček

Hurá, blíží se čas burgerů a domácích grilovaček

Blíží se léto a s ním i grilovací sezóna, na kterou se přece všichni těšíme. Co takhle vyzkoušet náš burger z mletého masa nebo si ogrilovat sýr z Šumavské mlékárny? Máme v nabídce i výborné špekáčky z farmy Zelený s vysokým podílem masa nebo ryby ze Zpracovny ryb v Klatovech. A co nesmí chybět? Samozřejmě studené pivo ze Sušického pivovaru u Švelchů.
Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec

Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec

Nejen tradiční beránek a jidáše, ale také mazanec patří od nepaměti na velikonoční stůl. První recepty na pečení velikonočního mazance prý pocházejí již z konce 15. a počátku 16. století. Podle historiků však jeho kořeny sahají ještě dále, do pohanských dob, kdy se peklo obřadní pečivo podobné mazanci v návaznosti na vítání jara (symbol slunce).
Udělejte si párty s vítězi soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Udělejte si párty s vítězi soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Udělejte radost sobě nebo přátelům rychlým a dobrým pohoštěním z kvalitních, regionálních potravin z našeho kraje. Zkuste třeba Farmářský koláč s výborným Kozobylíkem (Farma U Františky) a Lesním špekem (Uzenářství a řeznictví Šnebergr) nebo Pikantní párty rolky z Jalapeňos klobáskou (Farma Čečkovice) a Cibuládou (Jitka Červenková).
Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Pomaloučku končí období letních salátů a dezertů a nastává čas pro vydatnější, podzimní stravu :o). Přinášíme 2 recepty, které dříve patřily mezi oblíbené pokrmy naší tradiční kuchyně nejen v tomto období.
Domácí hamburger není žádná věda

Domácí hamburger není žádná věda

K letnímu grilování patří neodmyslitelně burger. Každý, kdo tuhle americkou pochoutku někdy připravoval, ví, že do dobrého burgeru patří pouze mleté hovězí maso. Co je však velmi důležité, je jeho zpracování. Pokud tohle zvládnete, máte vyhráno, pak už záleží na vaší chuti a fantazii, jak hotový burger doladit.