Naučte se péct jako profesionálové

Naučte se péct jako profesionálové

Chcete mít zákusky a cukroví jako od profíka? Chcete se naučit triky a tipy od odborníků? Úhlava, o.p.s. ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy  připravila opět další cukrářské a kuchařské kurzy. Již tradičně se můžete před Vánoci zdokonalit v přípravě cukroví, po Novém roce nebude chybět oblíbený kurz zaměřený na slané dorty a slané pohoštění a v březnu se můžete...
Svatomartinská husička

Svatomartinská husička

Blíží se Svatomartinské pohoštění a na stole nesmí chybět tradiční česká klasika - dozlatova upečená svatomartinská husička případně i vepřové výpečky. Vše samozřejmě z regionálních zdrojů.
Sladká dýňová inspirace

Sladká dýňová inspirace

Na světě existuje mnoho různých druhů dýní, které se liší velikostí, tvarem, barvou a využitím. Obecně se odhaduje, že existuje přibližně 850 různých odrůd dýní. Mezi nejznámější druhy patří dýně máslová (butternut), dýně muškátová, dýně cukrová a především dýně hokkaido. Ta je známá svou výraznou oranžovou barvou a jedinečnou sladkou chutí. Je nejen chutnou přísadou do mnoha pokrmů, ale také skvělým zdrojem živin.
Upečte si vlastní kvasový chléb

Upečte si vlastní kvasový chléb

Chléb je symbolem tradice a rodinného tepla, který provází lidstvo po staletí. Ne nadarmo se mu také říká „Boží dar“. Zvláštní místo mezi všemi druhy pečiva zaujímá kvasový chléb, který naši předci pekli s láskou a trpělivostí. Přirozená fermentace a pomalý proces zrání dodávají chlebu nejen jedinečnou chuť a vůni, ale i výjimečnou výživovou hodnotu. Domácí pečení není jen o pečivu samotném, ale také o návratu ke kořenům a radosti z tvoření.
Premiérové představení vítězů 15. ročníku soutěže Regionální potravina

Premiérové představení vítězů 15. ročníku soutěže Regionální potravina

Sobota 20. července bude ve znamení premiérového představení vítězů 15. ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Symbolicky se začne na půdě loňského vítěze, a to na Včelí farmě u Toupalů, která získala toto prestižní potravinářského ocenění za výborný smíšený med.
V hlavní roli kuřecí

V hlavní roli kuřecí

Obliba kuřecího masa v poslední době stále stoupá, obzvláště nyní v grilovací sezóně. Ovšem brzy může být pro jeho milovníky ouvej. Dle aktuálních informací začíná být na českém trhu drůbežího masa nedostatek a také jeho cena míří nahoru. Důvodem je velký pokles soběstačnosti Česka v loňském roce (pokles o 12 procent) a fakt, že maso chybí i v zahraničí, a to jak v Polsku, tak i na Ukrajině, říká potravinářský expert a šéf MP Krásno Karel Pilčík.
Zahajujeme grilovací sezónu

Zahajujeme grilovací sezónu

Předpověď počasí na první májové dny je plná optimismu a krásného letního počasí, takže nic nebrání v zahájení letošní grilovací sezóny. Navíc přicházejí dny svátků a volna, tak si je pojďme užít s pořádným gurmánským zážitkem a grilovačkou. Milovníci masa jistě ocení dobrý a kvalitní burger (můžete vyzkoušet náš recept viz níže) nebo dozlatova vypečené kuřátko či pstruha na grilu. Kdo má rád klasiku, může sáhnout po farmářských špekáčkách z Farmy Zelených nebo zkusit inovaci v podobě...
Dubnové novinky

Dubnové novinky

Jarní měsíce jsou vždy ve znamení změn a novot, tak i my jsme si pro zákazníky připravili celou řadu novinek a aktuálních nabídek. Náš sortiment se postupně rozrůstá o další dodavatele a výrobky. Od dubna se můžete například těšit na výborný med z Čestic od pana Jakeše nebo na extra panenský olivový olej z řeckého ostrova Thasoss. Pro „bezlepkáře“ jsou nově v sortimentu piškoty z rabské pekárny Liška. Aby i milovníci kvalitního masa nepřišli zkrátka, v akci bude hovězí krk od Zelených, z...
Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Letos je tomu 15 let, kdy první zájemci přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nejlepší regionální výrobky. Za tuto dobu si značka Regionální potravina vydobyla jak mezi výrobci potravin, tak i mezi spotřebiteli významné renomé. Potravinářům přináší prestiž mezi kolegy, exkluzivní příležitosti propagace a také možnosti nové spolupráce. Zákazníci pak mají jistotu, že produkty označené „zeleným sluncem“ jsou vyrobeny z regionálních...
Upečte si na Velikonoce s profíky

Upečte si na Velikonoce s profíky

Pečete rádi na Velikonoce? Mazance, beránky a jidáše už máte „zmáknuté“? Hledáte nějakou novou inspiraci na vaše velikonoční pohoštění? Eva Sedláčková, mistrová odborného výcviku pekařů a cukrářů na SŠZP Klatovy, Vás zasvětí do tradičního, ale i méně tradičního velikonočního pečení. Udělejte si radost a přijďte se v sobotu 23. března naladit na Velikonoce. Kurzu se mohou účastnit i děti.
Jak hodovat o Velikonocích

Jak hodovat o Velikonocích

Jaro klepe na dveře a s ním se blíží také nejvýznamnější křesťanské svátky – Velikonoce. Letošní Svatý týden začíná Květnou nedělí 24. března, připomínkou Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma a končí Velikonoční nedělí 31. 3. neboli Slavností Zmrtvýchvstání Páně.
Potraviny oceněné značkou Regionální potravina a KLASA jsou opravdu kvalitní

Potraviny oceněné značkou Regionální potravina a KLASA jsou opravdu kvalitní

Značky Regionální potravina a KLASA patří mezi „rodinu“ národních značek kvality potravin. Na rozdíl od jiných potravin jsou tyto potraviny pod neustálou kontrolou dozorových orgánů, tj. Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy. V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných značkou KLASA. Všechny hodnocené vzorky byly v pořádku. U Regionální potraviny bylo hodnoceno 80 šarží, přičemž pouze 2 šarže nevyhověly požadavkům...
Valentýnská tortilla s uzeným pstruhem

Valentýnská tortilla s uzeným pstruhem

Blíží se únor a sním i valentýnské oslavy :o). Udělejte svojí polovičce radost a překvapte ji tortillou s uzeným pstruhem. Recept je nejen výborný, ale také velice jednoduchý a rychlý. Pokud byste si s přípravou opravdu chtěli dát práci, můžete samozřejmě připravit domácí tortilly.
Novoroční kapří salát

Novoroční kapří salát

Zbyl Vám po Vánocích v lednici či mrazáku kapr a nevíte, co s ním? Máme pro Vás recept na skvělý salát z této oblíbené sváteční rybky. Lze připravit i zdravější variantu, kdy místo majonézy můžete použít kvalitní bílý jogurt. Po vánočním hodování se tato odlehčená varianta bude určitě hodit :o)
Vánoční moštování v Klatovech

Vánoční moštování v Klatovech

Máte chuť na čerstvý mošt nebo na dobroty z regionu? Pokud ano, udělejte si dopoledne v sobotu 16. prosince chvilku času a přijďte si do klatovské moštárny (Šmilovského 124) užít předvánoční atmosféru.
Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka) , 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy připravila na jaro 2024 opět další oblíbené cukrářské a kuchařské kurzy. Těmi vás provedou lektorky ověnčené celou řadou ocenění na republikových i mezinárodních kulinářských soutěžích, které působí jako mistrové v učňovské restauraci a pekárně a cukrárně "Na Zemědělce".
„Podzimní“ koláčky s tvarohem

„Podzimní“ koláčky s tvarohem

Babí léto stále ještě oddaluje příchod podzimních plískanic, ale dny se pozvolna krátí a večery se prodlužují. Pokud tedy nevíte co s volným podvečerem :o), přinášíme tip na výborné tvarohovo-ovocné koláčky, které navodí tu správnou podzimní atmosféru. Abychom vám, alespoň trochu ušetřili čas a námahu, rádi vám přivezeme od našich regionálních farmářů suroviny. Můžete využít mouku z od Mrskošů, tvaroh z farmy Diviš, mléko ze Šumavské mlékárny a také naše domácí vajíčka.