Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Pomaloučku končí období letních salátů a dezertů a nastává čas pro vydatnější, podzimní stravu :o). Přinášíme 2 recepty, které dříve patřily mezi oblíbené pokrmy naší tradiční kuchyně nejen v tomto období.
Domácí hamburger není žádná věda

Domácí hamburger není žádná věda

K letnímu grilování patří neodmyslitelně burger. Každý, kdo tuhle americkou pochoutku někdy připravoval, ví, že do dobrého burgeru patří pouze mleté hovězí maso. Co je však velmi důležité, je jeho zpracování. Pokud tohle zvládnete, máte vyhráno, pak už záleží na vaší chuti a fantazii, jak hotový burger doladit.
Tip na zpracování cuketové úrody

Tip na zpracování cuketové úrody

Na úvod našeho cuketového „koutku“ pár informací a této zdraví prospěšné zelenině. Jedná se o plodovou zeleninu, která se botanicky řádí mezi tykve. Do Evropy se dostala již za Kryštofa Kolumba, avšak do současné podoby ji vyšlechtili Italové. Odtud pochází u její název zucchine, což v doslovném překladu znamená „malá dýně“.
V Nepomuku bude v sobotu "živo"

V Nepomuku bude v sobotu "živo"

Ve farní zahradě arciděkanství v Nepomuku (Přesanické náměstí 1) se budou konat Ovčácké slavnosti (9:18 hod.), které se letos přesunuly z Horšovského Týna.
Víkend 23. července bude v Nebílovech plný borůvek

Víkend 23. července bude v Nebílovech plný borůvek

Pokud chcete s celou rodinou strávit příjemný den a seznámit se s jedním z nejvýznamnějších regionálních pěstitelů a zpracovatelů ovoce na Plzeňsku, právě tuto sobotu máte jedinečnou příležitost
Náměstí v Lamu ožije bavorsko-českým posvícenským jarmarkem

Náměstí v Lamu ožije bavorsko-českým posvícenským jarmarkem

Posvícení, hody, krmaš - to všechno jsou názvy spojené s tradičními oslavami spjatými s vysvěcením kostela. V sousedním Bavorsku nebo v příhraničních obcích v Pošumaví se můžete spíše setkat s názvy Kirta nebo Kirchtag. Dnes už takovou vážnost nemá, ale naši předci slavili posvícení jako jednu z nejvýznamnějších událostí v kalendářním roce.
Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo

Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo

Máte rádi příběhy o Šumavě a Pošumaví? Tak právě pro Vás jsou určeny publikace z „dílny“ šumavské rodačky Lucie Oudouvé. Po úspěšném vydání první knihy „Dary Pošumaví“ (2020), která je věnovaná rodinám s dětmi, je na světě další sbírka příběhů „Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo“.
Upečte si svůj kváskový chléb

Upečte si svůj kváskový chléb

Receptů na „boží dar“ je mnoho. Vyzkoušejte jeden od nás z Pošumaví z naší regionální mouky : o). Pokud by vám chyběl kvásek, můžete si na Kváskové mapě najít nejbližší místo, kde lze kvásek sehnat. Na tomto odkaze naleznete také spousty rad, jak se o kvásek postarat, ale i další užitečné informace o pečení.
Odstartoval 13. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022

Odstartoval 13. ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022

S příchodem jara opět odstartoval nový ročník soutěže o značku Regionální potravina. Hodnotitelské komise napříč republikou budou opět vybírat ty nejkvalitnější výrobky v jednotlivých kategoriích. V Plzeňském kraji mohou farmáři, pěstitelé, potravináři do 250 zaměstnanců přihlašovat své výrobky do 10. května.
Maďarsko-bavorská inspirace na víkendové vaření

Maďarsko-bavorská inspirace na víkendové vaření

Segedín patří mezi nejznámější maďarské jídlo, které se těší oblibě i u našich kuchařinek. Každá má svůj oblíbený recept, jehož základem je samozřejmě vepřové maso (plecko nebo libový bůček), kysané zelí a dobrá nejlépe maďarská paprika.
Jarní kurzy vaření a pečení pro celou rodinu

Jarní kurzy vaření a pečení pro celou rodinu

Nevíte jak na kynuté těsto nebo omáčky? Hledáte inspiraci na svačiny pro děti? Nebo si jen chcete užít super den s dětmi v kuchyni? Srdečně zveme všechny zájemce na jarní kurzy vaření a pečení, které pořádá již sedmým rokem obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou v Klatovech.
Cestujte s poznávejte region s naším novým Atlasem

Cestujte s poznávejte region s naším novým Atlasem

Huráááá! Konečně se nám podařilo spustit dlouho slibovanou novinku - Atlas regionálních zajímavostí. Jedná se o mapový portálek, ve kterém naleznete cca 200 objektů převážně z oblasti Pošumaví.
Mléko a mléčné výrobky přímo od farmáře

Mléko a mléčné výrobky přímo od farmáře

Víte, že v Plzeňském kraji můžete zakoupit mléko přímo na cca 40 farmách? Na 10 farmách jsou k dispozici mléčné automaty, 18 farem a podniků vyrábí také mléčné výrobky. Kompletní přehled všech registrovaných farem a dalších subjektů, které mají co dočinění s výrobou a zpracováním mléka, naleznete  na webu Státní veterinární správy. Samozřejmě, že na tomto webu zjistíte celou řadu dalších...
Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka), 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Pozvánka na kurz - Česká klasika v kuchyni

Pozvánka na kurz - Česká klasika v kuchyni

Zveme všechny kuchaře a kuchařinky na kurz, který připravila obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy. KDY? 13. listopadu 2021 od 8 do 13 hodin KDE? Penzion a restaurace Na Zemědělce (ulice Žižkova, za budovou SŠZP, Klatovy)
Zpestřete si s námi podzimní vaření

Zpestřete si s námi podzimní vaření

VEPŘOVÁ PANENKA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU Ingredience pro 4 osoby: 600 g vepřové panenky olej sůl, pepř rozmarýn a tymián 20 g másla 2 lžíce povidel cukr a citron 1 lžička škrobu (kukuřičný bio) 2 cl rumu (kvalitní rum) -------------------------------------------------------------------------- Panenku necháme asi hodinu na teple odpočinout. Pak ji osolíme a opepříme. Troubu zapneme na 170°C. Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozpálit. Pak na něm osmahneme maso ze všech...