Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

STAROČESKÝ KUBA
Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby.

Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka), 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě namletý pepř, máslo na vymazání formy

Kroupy slijte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, osolte ji a uvařte doměkka. Trvá to asi 30–45 minut. Houby namočte a po 15 minutách slijte.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a restujte namočené houby. Přidejte kmín a zalijte trochou vody. Nechte vodu vypařit, cca 15 minut.
Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte k houbám. Restujte za občasného promíchání 6 minut. ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte 30 vteřin. 
Směs přesuňte do pekáče, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě cca 30 minut dozlatova.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LINECKÉ CUKROVÍ

Suroviny: 750 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 500 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce vlažné vody, 400 g rybízového džemu na slepení
Na vál vysypeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, uděláme důlek, do kterého přidáme rozkrájené, při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky, vodu a zpracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Po částech odkrajujeme těsto a na pomoučeném vále rozválíme placku asi 2 mm vysokou, ze které vykrajujeme kytičky nebo kolečka. Polovinu koleček ve středu vykrojíme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dorůžova.
Hotová kolečka potíráme džemem a slepujeme k sobě vždy plné a vykrojené kolečko.

Zpět