Sladká dýňová inspirace

Sladká dýňová inspirace

Na světě existuje mnoho různých druhů dýní, které se liší velikostí, tvarem, barvou a využitím. Obecně se odhaduje, že existuje přibližně 850 různých odrůd dýní. Mezi nejznámější druhy patří dýně máslová (butternut), dýně muškátová, dýně cukrová a především dýně hokkaido.
Ta je známá svou výraznou oranžovou barvou a jedinečnou sladkou chutí. Je nejen chutnou přísadou do mnoha pokrmů, ale také skvělým zdrojem živin. Tato vysoce ceněná varianta dýně je bohatá na vitaminy (zejména vitamin A a C), minerály a vlákninu, což ji činí ideální volbou pro zdravou výživu. Jednou z hlavních výhod konzumace dýně hokkaido je její pozitivní vliv na imunitní systém. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům a snižují tak riziko vzniku různých onemocnění. Dýně také podporuje zdravé trávení díky vysokému obsahu vlákniny
Dýně hokkaido se navíc jednoduchým způsobem dá připravit na mnoho různých způsobů - od polévek přes pyré až po dezerty. Její univerzálnost a lahodná chuť osloví nejen vegetariány, ale i milovníky masa. My jsme pro vás připravili recept, který spojuje její lahodnou chuť s kouzlem skořice, a to dýňové šneky se skořicí.  Určitě vyzkoušejte, jsou výborní.

Dýňoví skořicoví šneci
Suroviny na 12 ks:
290 g dýňového pyré*, 30 g droždí, 80 g + 1 lžička třtinového cukru, 300 g chlebové mouky, 200 g celozrnné mouky, špetka soli, 2 žloutky, 1 lžička skořice, 100 g rozpuštěného másla, 3 lžíce vlažného mléka + skořicový cukr / jablečná povidla / nakrájená jablka na naplnění

Postup:
Droždí rozdrobte do dýňového pyré (v pokojové teplotě, ideálně ještě trochu teplejší) a rozmíchejte, dokud se nerozpustí. V míse robotu smíchejte všechny suché ingredience, udělejte důlek a vlijte dýňové pyré s droždím, žloutky, rozpuštěné (a vychladlé) máslo a mléko. Nechte robot vypracovat vláčné těsto. Nyní můžete nechat těsto hodinu kynout v pokojové teplotě nebo jej dát kynout přes noc do lednice, abyste hned ráno mohli připravit čerstvé šneky. Vykynuté těsto propracujte a rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30x60 cm. Těsto posypte dle chuti skořicovým cukrem či jablky nebo potřete jablečnými povidly. Smotejte do dlouhé rolády a nakrájejte na 12-15 dílů. V dostatečných rozestupech poklaďte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě alespoň 30 minut kynout. Upečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 12-15 minut.

*Tip: dýňové pyré připravíte snadno v troubě tak, že rozpůlíte dýni hokkaido, vydlabete semínka, potřete olejem a dáte řeznou stranou dolů péct na cca hodinu při 180°C. Poté necháte vychladnout a pyré vydlabejte lžící. V lednici vám zbylé pyré vydrží minimálně 4 dny a můžete jej využít na různé pomazánky, do omáček na těstoviny apod.

Recept připravila Kamila Opl Hackerová.

Zpět