Svatomartinská husička

Svatomartinská husička

Blíží se svatomartinské pohoštění a na stole nesmí chybět tradiční česká klasika - dozlatova upečená husička případně vepřové výpečky se zelím. Vše samozřejmě z regionálních zdrojů.  Kvalitní maso zajistí Farma Zelených, nadýchaný knedlíček ZKD Sušice, příjemně kyselé zelí Zelárna Lobkowicz a na spláchnutí doporučujeme výborné pivko od Švelchů.
V nabídce na tento měsíc bude také vepřové sádlo z farmy Zelený a hrubá mouka na domácí knedlíky od Mrskošů. Takže neváhejte a objednejte ještě dnes. Svatý Martin už je skoro za dveřmi, tak ať si to hodování můžete v klidu vychutnat :o).

Recept na svatomartinskou husičku s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím:

Bramborové knedlíky: Brambory (1 kg) uvaříme ve slupce (ideálně den předem). Oloupeme a nastrouháme. Přidáme 30 dkg hrubé mouky, jedno vajíčko a špetku soli. Zaděláme tužší těsto a vytvarujeme válečky. Vaříme ihned v hrnci s osolenou vodou 10–12 minut. Po vyjmutí z vody šišky propícháme špejlí, aby se knedlíky nesrazily. Krájíme ještě za tepla nití (vhodná je např. dentální).

Zelí: Na sádle osmažíme cibulku do růžova, poté přidáme kysané zelí. Osolíme a povaříme v hrnci s trochou vody do poloměkka. Pro zahuštění nastrouháme do zelí jednu středně velkou, oloupanou, syrovou bramboru a povaříme do měkka. Nakonec dochutíme dle potřeby (cukrem, solí).  Můžeme také ozdobit osmaženou cibulkou.

Pečená husa: Husu osolíme a okmínujeme. Dle velikosti pekáče můžeme naporcovat. Na začátku podlijeme trochou vody a přidáme i sádlo pro lepší výpek. Pečeme přes noc na 100 °C v přikrytém pekáčku. Ráno zkontrolujeme a dle potřeby dopečeme. Pokud pečeme na více stupňu (180–220 °C), je třeba pravidelně podlévat výpekem. Husa je hotová, když je maso měkké a snadno se oddělí od kosti.
Tip: Husu můžeme obložit jablky a tím dosáhneme lepší chuti (pozor na připálení v případě vysoké teploty).

Drůbež můžete také hravě nahradit vepřovými výpečky z plecka.

Zpět