
Plzeňský kraj zná vítěze 16. ročníku soutěže Regionální potravina
Do letošního ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje se přihlásilo 43 výrobců se 156 produkty. O toto prestižní ocenění udílené Ministerstvem zemědělství mohou usilovat malé a střední podniky, které vyrábějí kvalitní potraviny s původem v daném kraji.
Hodnotitelská komise se sešla 23. dubna 2025 ve Vzdělávacím centru Úhlava, o. p. s. v Klatovech. Zástupci ministerstva a dalších odborných institucí včetně Plzeňského kraje hodnotili výrobky v devíti kategoriích – a rozhodování rozhodně nebylo snadné. I proto komise vedle hlavních ocenění navrhala 6 dalších dodatečných cen.
Všechna ocenění budou předána tradičně na Dožínkách Plzeňského kraje, které se letos uskuteční v sobotu 13. září 2025 na zámku v Manětíně.
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina Plzeňského kraje 2025:
- Zvěřinová klobása – Pavel Krois, Vícenice (Farma Krois)
- Rillettes z vepřového boku – Josef Vanický, Blovice (Potěšení ve skle)
- Přírodní kozí sýr – Vlašský ořech – Jiří Weber, Brnířov (Minimlékárna Weber)
- Zákys – mléčné osvěžení – Michal Ivasienko, Hůrky (Podbrdská minimlékárna)
- Klatovský bochník – Pekařství Na Rybníčkách
- Višňové řezy – Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
- Nefiltrované pivo – světlé výčepní – Vítězslav Procházka, Plzeň (Pivovar U Lenocha)
- Veselá švestka – Jitka Červenková, Dýšina (Sirupy od Červenky)
- Med květový – lipový – Světlo od včel
Dodatečně oceněné výrobky:
- Cena hejtmana Plzeňského kraje: Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou – Jaroslav Procházka (Uzeniny ze Žihle)
- Cena hejtmana Plzeňského kraje: Chléb pšenično-žitný – Roman Sebera (Pekárna Sebera)
- Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: Borůvkový jogurt s pistáciovým krémem – Jitka Štáhlichová (Zmrzlinářství Kolombina Plzeň)
- Cena Úhlava, o. p. s.: Makový závin – Lucie Fabišíková (Perníčky na plech)
- Cena MAS Pošumaví, z. s.: Nakládaný sýr Šumava – Šumavský statek Dlouhá Ves
- Cena Krajské agrární komory Plzeň: Kapr uzený, porce v dekoračním koření – Zpracovna ryb Klatovy
Soutěž Regionální potravina v Plzeňském kraji koordinuje Úhlava, o. p. s. ve spolupráci s MAS Pošumaví, z. s. Děkujeme všem přihlášeným výrobcům za jejich práci a vítězům srdečně gratulujeme!
Více informací o soutěži a přehled všech držitelů značky Regionální potravina naleznete ZDE.