Plzeňský kraj zná vítěze 16. ročníku soutěže Regionální potravina

Plzeňský kraj zná vítěze 16. ročníku soutěže Regionální potravina

Do letošního ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje se přihlásilo 43 výrobců se 156 produkty. O toto prestižní ocenění udílené Ministerstvem zemědělství mohou usilovat malé a střední podniky, které vyrábějí kvalitní potraviny s původem v daném kraji.
Hodnotitelská komise se sešla 23. dubna 2025 ve Vzdělávacím centru Úhlava, o. p. s. v Klatovech. Zástupci ministerstva a dalších odborných institucí včetně Plzeňského kraje hodnotili výrobky v devíti kategoriích – a rozhodování rozhodně nebylo snadné. I proto komise vedle hlavních ocenění navrhala 6 dalších dodatečných cen.
Všechna ocenění budou předána tradičně na Dožínkách Plzeňského kraje, které se letos uskuteční v sobotu 13. září 2025 na zámku v Manětíně.

Výrobky oceněné značkou Regionální potravina Plzeňského kraje 2025:

  •         Zvěřinová klobása – Pavel Krois, Vícenice (Farma Krois)
  •         Rillettes z vepřového boku – Josef Vanický, Blovice (Potěšení ve skle)
  •         Přírodní kozí sýr – Vlašský ořech – Jiří Weber, Brnířov (Minimlékárna Weber)
  •         Zákys – mléčné osvěžení – Michal Ivasienko, Hůrky (Podbrdská minimlékárna)
  •         Klatovský bochník – Pekařství Na Rybníčkách
  •         Višňové řezy – Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
  •         Nefiltrované pivo – světlé výčepní – Vítězslav Procházka, Plzeň (Pivovar U Lenocha)
  •         Veselá švestka – Jitka Červenková, Dýšina (Sirupy od Červenky)
  •         Med květový – lipový – Světlo od včel

Dodatečně oceněné výrobky:

  •         Cena hejtmana Plzeňského kraje:  Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou – Jaroslav Procházka (Uzeniny ze Žihle)
  •         Cena hejtmana Plzeňského kraje: Chléb pšenično-žitný – Roman Sebera (Pekárna Sebera)
  •         Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: Borůvkový jogurt s pistáciovým krémem – Jitka Štáhlichová (Zmrzlinářství Kolombina Plzeň)
  •         Cena Úhlava, o. p. s.: Makový závin – Lucie Fabišíková (Perníčky na plech)
  •         Cena MAS Pošumaví, z. s.: Nakládaný sýr Šumava – Šumavský statek Dlouhá Ves
  •         Cena Krajské agrární komory Plzeň: Kapr uzený, porce v dekoračním koření – Zpracovna ryb Klatovy

Soutěž Regionální potravina v Plzeňském kraji koordinuje Úhlava, o. p. s. ve spolupráci s MAS Pošumaví, z. s. Děkujeme všem přihlášeným výrobcům za jejich práci a vítězům srdečně gratulujeme!

Více informací o soutěži a přehled všech držitelů značky Regionální potravina naleznete ZDE.

Zpět