Zahajujeme grilovací sezónu
Předpověď počasí na první májové dny je plná optimismu a krásného letního počasí, takže nic nebrání v zahájení letošní grilovací sezóny. Navíc přicházejí dny svátků a volna, tak si je pojďme užít s pořádným gurmánským zážitkem a grilovačkou. Milovníci masa jistě ocení dobrý a kvalitní burger (můžete vyzkoušet náš recept viz níže) nebo dozlatova vypečené louženské kuřátko či pstruha na grilu. Kdo má rád klasiku, může sáhnout po farmářských špekáčkách od Zelených nebo zkusit inovaci v podobě grilovaného sýra z mlékárny v Dlouhé Vsi.
Pojďte s námi oslavit květnový „lásky čas“ včetně lásky, která prochází žaludkem :o).
Suroviny na 4 burgery:
600 g mletého hovězího masa, čerstvě mletá sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce oleje nebo sádla k opékání, čerstvě namletý pepř podle chuti, 4 kulaté housky, ideálně přímo na burgery, kečup nebo hořčice, 1 rajče, několik listů ledového salátu, červená cibule nakrájená na kolečka, 2 lžíce cuketového relishe
Postup:
Mleté maso rozdělte na 4 stejné díly, z každého utvořte kouli a dvacetkrát s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Nárazy zlepší pojivost masa a to se pak na oplátku nebude při pečení rozpadat.
Navlhčenýma rukama uhlaďte masové koule, pak je jemně zploštěte na výšku jednoho a půl až dvou centimetrů. Uhlaďte případné praskliny na okraji a uprostřed každé placky ještě vymáčkněte nepatrný důlek – to aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň na pánvi nevyboulilo. Do doby, než je budete potřebovat, je nechte ležet v lednici.
Syrové burgery osolte a opepřete podle chuti těsně před vložením na gril. Každý pečte 3 minuty po každé straně a pak ještě minutu znovu po první straně. Tím by měly být propečené dorůžova, ale ne víc.
Rozkrojené housky opečte na řezné straně na sucho. Na spodní stranu housky namažte kečup nebo hořčici, překryjte salátovými listy, přidejte plátek rajčete a na zeleninu položte opečené maso. Pokračujte s tenkými plátky cibule a cuketového relishe, zakryjte horním dílem housky a hned podávejte.