Jak hodovat o Velikonocích

Jak hodovat o Velikonocích

Jaro klepe na dveře a s ním se blíží také nejvýznamnější křesťanské svátky – Velikonoce.  Letošní Svatý týden začíná Květnou nedělí 24. března, připomínkou Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma a končí Velikonoční nedělí 31. 3. neboli Slavností Zmrtvýchvstání Páně. Velikonoce jsou také časem, kdy končí 40denní půst a začíná opět doba hojnosti a hodování.
Z hlediska dodržování tradic (i těch spojených s jídlem) patří mezi nejvýznamnější období tzv. Velikonoční triduum.
A co v tyto dny správně jíst?
Na Zelený čtvrtek určitě něco zeleného, abyste byli po celý rok zdraví – špenát, hráškovou polévku nebo pučálku. Upéct si můžete také jidáše.
Velký pátek je ve znamení postního jídla, tedy pokrmů bez masa (je dovoleno konzumovat pouze maso rybí).
Bílou sobotou končí doba postní, je čas upéct mazance, beránka a jako hlavní chod se často podává velikonoční nádivka. 
Pro Velikonoční neděli jsou tradiční pokrmy z jehněčího či telecího masa.

Pokud i vy máte chuť dodržovat velikonoční tradice, můžete si s námi vyzkoušet upéct např. velikonoční nádivku s výbornou uzenou krkovičkou od Zelených (ale to až na Bílou sobotu :o). Jako přílohu doporučujeme křimické zelí či sálátek, jež se do hodí do vašeho jídelníčku po celou dobu Velikonočního tridua.
Takže neváhejte a připravte se s námi na konec půstu !!!

Velikonoční nádivka (sekanice, hlavička)
Suroviny: uzená krkovice cca 500–600 g, rohlíky či jiné starší pečivo 6 ks, vejce 6 ks (žloutky a bílky zvlášť), vlažné mléko, zelené bylinky (petrželová nať, jarní byliny, baby špenát, pokud najdete, můžou být omyté kopřivy), na ochucení: sůl, mletý pepř, česnek, muškátový oříšek, máslo, strouhanka na vysypání pečící nádoby

Postup:
Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Nakrájené pečivo dejte do velké mísy a zalijte ušlehanou směsí. Lehce promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájené uzené a posekané spařené bylinky s petrželí. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ho do mísy. Všechny suroviny opatrně promíchejte. Směs na nádivku narovnejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí nádoby. Vršek poklaďte tenkými plátky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 40 minut.

Zdroj: klasicke-recepty.cz

Víte, proč se nádivce také často říká velikonoční hlavička? Pokud ne, např.  ZDE najdete vysvětlení i další recepty.

Zpět