Upečte si vlastní kvasový chléb

Upečte si vlastní kvasový chléb

Chléb je symbolem tradice a rodinného tepla, který provází lidstvo po staletí. Ne nadarmo se mu také říká „Boží dar“. Zvláštní místo mezi všemi druhy pečiva zaujímá kvasový chléb, který naši předci pekli s láskou a trpělivostí. Přirozená fermentace a pomalý proces zrání dodávají chlebu nejen jedinečnou chuť a vůni, ale i výjimečnou výživovou hodnotu. Domácí pečení není jen o pečivu samotném, ale také o návratu ke kořenům a radosti z tvoření.
Na první pohled se může zdát, že celý proces pečení z kvasu oproti pečení z drožďového kvásku je daleko složitější, ale pokud dodržíte základní technologický postup, dílo se určitě podaří :o). Takže neváhejte a vyzkoušejte osvědčený recept od Jany Kindlové na domácí voňavý a křupavý kvasový chléb.

Jak si vytvořit svůj vlastní kvásek:
Budete potřebovat pouze žitnou mouku a vodu. Postačí vám nějaká menší zavařovací sklenice o velikosti cca 250 ml. První den dejte do sklenice 20 g mouky a 20 ml vody. Zamíchejte a nechte v pokojové teplotě do dalšího dne, přikryté proděravělou potravinářskou fólií. Druhý den opakujte (přidejte 20 g žitné mouky, 20 ml vody) a opět nechte v pokojové teplotě. Třetí den proces znovu opakujte. Čtvrtý den by měl být kvásek hotový. Můžete ho buď rovnou použít na pečení anebo ho dejte do lednice, kde se kvásek udržuje na pozdější použití. Hotový kvásek poznáte podle nenápadných vzduchových bublinek v těstě na dně sklenice a kyselejší vůně. Pokud se tomuto kroku chcete vyhnout a ušetřit trochu času, můžete si kvas od někoho, kdo peče, obstarat (kvásková mapa) nebo případně zakoupit. I my ho budeme mít nově v sortimentu.  

Na chléb budete potřebovat:
450 g žitné mouky, 400 ml vody, 2 ČL soli, 1 ČL medu, semínka: slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, můžou být i chia nebo jiné, co máte rádi.

Startér:
Do zadělávací mísy odvažte 150 g žitné mouky a 150 ml vody. Přidejte vytvořený kvásek a propracujte měchačkou. Jde to snadno, takže není potřeba používat kuchyňského robota. Takto připravený startér nechte uležet 9–12 hodin v pokojové teplotě přikrytý utěrkou.
Po tomto čase je startér na pohled vykynutý. Odeberte do skleničky lžičku těsta pro další kvásek, následně ho „přikrmte“ (20 ml vody, 20 g žitné mouky) a nechte v lednici pro další použití.
Do startéru přidejte: 300 g žitné mouky, 250 ml vody, 2 lžičky soli (dle chuti), 1 lžičku medu, semínka (dle chuti). Propracujte vařečkou. Připravte si formu na biskupský chlebíček (7 x 30 x 13 cm), do které dejte pečící papír a poté vložte připravené těsto na chléb. Můžeme použít stěrku a ve formě těsto lehce rozetřít. Těsto je sice hutnější a lepivé, ale dá se s ním dobře pracovat.
Ve formě nechte chléb ještě 2–3 hodiny odpočívat v pokojové teplotě přikryté utěrkou.
Po uplynuté době rozehřejte troubu na 230 °C a pod roštem nechte plech, do kterého nalejte cca 300 ml vody. Chléb pečte na roštu cca 8 minut na 230 °C a poté stáhněte na 180–190°C. Celkový čas pečení je 30 minut.
Když je kůrka do hněda a na pohled křupavá, chléb vyndejte a nechte vychladnout.

Tipy:
Každá trouba je jiná. Je potřeba teplotu a čas pečení vyzkoušet podle sebe.
Před pečením chléb můžete lehce potřít vodou a posypat sezamovým semínkem.
Po upečení vyndejte chléb i s pečícím papírem a zabalte ho do čisté, namočené a hodně vyždímané utěrky. Kůrka není tak tvrdá a pečící papír se snadněji odlepí od pečiva. Pokud chcete kůrku křupavou, zabalte do utěrky jen část v pečícím papíru.
Pokud kvásek nepoužíváte delší dobu je potřeba pravidelně 1x týdně dokrmovat.
Kvásek lze snadno množit pro další pečení či obdarování někoho dalšího.

Pro více tipů a rad neváhejte naši kolegyni kontaktovat na tel. čísle 722 938 366 (Jana Kindlová). Ráda s Vámi  pečení chlebíku probere :o).

Víte, že naši předci do první koupele novorozeněte přidávali alespoň kousíček chleba, aby ochránili to nejcennější, co v rodině bylo, tedy dítě, a to před uhranutím. 

Zpět