Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Letos je tomu 15 let, kdy první zájemci přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nejlepší regionální výrobky. Za tuto dobu si značka Regionální potravina vydobyla jak mezi výrobci potravin, tak i mezi spotřebiteli významné renomé. Potravinářům přináší prestiž mezi kolegy, exkluzivní příležitosti propagace a také možnosti nové spolupráce. Zákazníci pak mají jistotu, že produkty označené „zeleným sluncem“ jsou vyrobeny z regionálních surovin, jsou kvalitní a čerstvé.
Na rozdíl od jiných značek kvality potravin, udílených Ministerstvem zemědělství, držitel tzv. Regionálky musí projít soutěží a vyhrát v jedné z devíti kategorií, do které výrobek spadá. Aby produkt mohl být do soutěže vůbec přihlášen, musí splňovat určité podmínky, tj. být vyroben z regionálních surovin (min. 70 %) nebo českých surovin, pokud v kraji daná surovina není, a také mít nadstandartní kvalitu. Ocenění není udíleno na neomezenou dobu, ale pouze na 4 roky, aby byla zaručena garance kvality, tak jako při získání značky.
V současné době probíhá v Plzeňském kraji příjem přihlášek do letošního ročníku soutěže. Zájemci mohou zasílat přihlášky do 22. dubna, a to maximálně pro 5 výrobků v jedné kategorii. Komise zasedne 7. května, a již odpoledne by měli být známi noví držitelé Regionální potraviny. Veškeré informace a podmínky soutěže mohou výrobci najít na webových stránkách regionalnipotravina.cz nebo jim je rádi sdělí pracovníci krajského koordinátora.
Pokud tedy i Vy vyrábíte kvalitní potraviny ze surovin, jejichž původ je v Plzeňském kraji, neváhejte a přihlaste se do jubilejního 15. ročníku.
Více informcí o soutěži a kontakty na kordinátory naleznete ZDE.

PS: během předcházejících 14. ročníků se v Plzeňském kraji do soutěže zapojilo přes 400 výrobců s 1 305 výrobky, přičemž bylo celkem oceněno 117 výrobků. Mnoho z našich dodavetů bylo či aktuálně je oceněno toutou prestižní potravinářskou značkou - Zpracovna ryb Klatovy, a.s.Plody Šumavy - Petra KratejlováOd Macháčků s.r.o.Sady Nebílovy, Mlýn Podhora Josef Krůs a syn, Zelárna Lobkowicz KřimiceZKD, Mini-mlékárna JOMA

Zpět