Domácí hamburger není žádná věda

Domácí hamburger není žádná věda

K letnímu grilování patří neodmyslitelně burger. Každý, kdo tuhle americkou pochoutku někdy připravoval, ví, že do dobrého burgeru patří pouze mleté hovězí maso. Duležitá je však jeho správná příprava. Pokud tohle zvládnete, máte vyhráno, pak už záleží na vaší chuti a fantazii, jak hotový burger doladit.
Receptů existuje celá řada, my přinášíme ten náš z pošumavských farem. Vyzkoušejte, snad bude chutnat :o).

Suroviny na 4 burgery:
600 g mletého hovězího masa, čerstvě mletá sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce oleje nebo sádla k opékání, čerstvě namletý pepř podle chuti,  4 kulaté housky, ideálně přímo na burgery, kečup nebo hořčice, 1 rajče, několik listů ledového salátu, červená cibule nakrájená na kolečka, 2 lžíce cuketového relishe
Postup:
Mleté maso rozdělte na 4 stejné díly, z každého utvořte kouli a dvacetkrát s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Nárazy zlepší pojivost masa a to se pak na oplátku nebude při pečení rozpadat.
Navlhčenýma rukama uhlaďte masové koule, pak je jemně zploštěte na výšku jednoho a půl až dvou centimetrů. Uhlaďte případné praskliny na okraji a uprostřed každé placky ještě vymáčkněte nepatrný důlek – to aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň na pánvi nevyboulilo. Do doby, než je budete potřebovat, je nechte ležet v lednici.
Syrové burgery osolte a opepřete podle chuti těsně před vložením na gril. Každý pečte 3 minuty po každé straně a pak ještě minutu znovu po první straně. Tím by měly být propečené dorůžova, ale ne víc.
Rozkrojené housky opečte na řezné straně na sucho. Na spodní stranu housky namažte kečup nebo hořčici, překryjte salátovými listy, přidejte plátek rajčete a na zeleninu položte opečené maso. Pokračujte s tenkými plátky cibule a cuketového relishe, zakryjte horním dílem housky a hned podávejte.

Zpět