Tip na zpracování cuketové úrody

Tip na zpracování cuketové úrody

Na úvod našeho cuketového „koutku“ pár informací a této zdraví prospěšné zelenině.
Jedná se o plodovou zeleninu, která se botanicky řádí mezi tykve. Do Evropy se dostala již za Kryštofa Kolumba, avšak do současné podoby ji vyšlechtili Italové. Odtud pochází u její název zucchine (cuketa), což v doslovném překladu znamená „malá dýně“.
Plody jsou obzvláště ceněny pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A (provitamin A) a vitaminu C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou.
Plody cuket je ovšem potřeba sklízet mladé, abyste předešli zvýšenému obsahu kukurbicinu, který způsobuje nevolnosti a průjmy. Zvýšený obsah poznáte podle toho, že jsou plody hořké. Takže před zpracováním raději ochutnejte, a pokud jsou cukety nahořklé, raději je vyhoďte, protože ani tepelnou úpravou se kukurbicin neeliminuje.
Vzhledem k tomu, že právě teď, jsou cuketové „žně“, přinášíme i my jeden tip na to, jak zpracovat a uchovat cukety po celý rok :o).

Cuketový relish (na 2–3 sklenice po 500 ml)
Asi 750 g cuket (může být i směs barev) nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě velké cibule nakrájejte nahrubo, 1 červenou a 1 zelenou papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky. Ve velké míse promíchejte cuketu, cibule, obě papriky a 40 g mořské soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Sceďte, propláchněte a zase sceďte a nechte okapat.
V hrnci smíchejte 280 g krupicového cukru, 300 ml jablečného octa, 2 lžičky škrobu a po lžičce mleté kurkumy, kari koření a celerového nebo koprového semínka (k dostání např. na www.korenarstvifilomena.cz) či adžvanu a 1/4 lžičky mletého pepře. Přiveďte k varu. Přidejte okapanou zeleninu, znovu přiveďte k varu. Zmírněte oheň a nezakryté vařte asi 12 minut, až směs mírně zhoustne. Odstavte.
Horkou směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařujte 15 minut při 100°C. To, co se nevešlo do sklenic nebo co chcete zkonzumovat v nejbližších dnech, vydrží v chladničce týden. Relish je skvělý také do hotdogů, k opékaným klobásám, k pečenému masu nebo k rybě.

Pokud byste chtěli napřed ochutnat, jak takový cuketový relish chutná, zkuste třeba ten od paní Vanické (Potěšení ve skle), která získala v roce 2021 v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje za tento výrobek "Ocenění Krajské agrární komory Plzeň". My ho ochutnali a je opravdu vynikající.

Zpět