Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Tipy na „pořádnou“ podzimní svačinku

Pomaloučku končí období letních salátů a dezertů a nastává čas pro vydatnější, podzimní stravu :o). Přinášíme 2 recepty, které dříve patřily mezi oblíbené pokrmy naší tradiční kuchyně nejen v tomto období.

Babka s mákem   
Těsto: 350 g mouky (hladká nebo polohrubá), ½ lžičky soli, 3 polévkové lžíce cukru moučka, 50 g změklého másla, 15 g droždí, 125 ml mléka, 1 vajíčko, citronová kůra
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek,  trvá to asi deset minut.
Do mísy prosejte mouku, promíchejte zbytek cukru, sůl a strouhanou citronovou kůru, přilijte kvásek se vším mlékem, rozpuštěné máslo, přidejte vajíčko a ručně nebo v robotu vypracujte hladké vláčné nelepivé těsto, dopřejte těstu tak 15 minut hnětení. Mísu s těstem pak přikryjte utěrkou nebo folií a nechte odpočívat 2 hodiny.

Náplň: 100 g mletého máku, 200 ml mléka, 70 g najemno drcených piškotů, vanilka, skořice, trochu rumu, 20 g másla, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
V kastrolku svařte mléko se všemi ostatními ingrediencemi, vařte tak 5 minut na hustou kaši a nechte vychladnout.
Odpočinuté těsto vyválejte na tenkou placku, rozměr přizpůsobte velikosti formy. Použijte např. formu na toustový chléb. Placku potřete náplní a pevně zarolujte jako roládu. Podélně rozřízněte a konce překládejte přes sebe řezem nahoru. Spletenec přeneste do formy vyložené pečícím papírem a nechte přikryté na teplém místě ještě vykynout asi 1/2 hodiny nebo do té doby, až zdvojnásobí svůj objem. Před vložením do trouby ji potřete vodou a posypte sekanými pistáciemi nebo jinými ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C dorůžova.

Poleva: 50 ml vody, 20 g cukru, 2 lžíce medu (javorový sirup), šťáva z půlky citronu
Všechny ingredience svařte a potřete babku ihned po vyndání z trouby. Babku nechte vychladnout již bez formy, nejlépe na odkládacím roštu.  

Sekaná pečeně
Suroviny: 500-600 g směsi mletého masa (1:1 vepřové a hovězí, případně s malou převahou vepřového), 2  housky, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku
2 lžíce oleje, 1 vajíčko, strouhanka, mléko, majoránka, pepř, sůl, vajíčko na potření, 5 vajíček uvařená natvrdo

Cibuli i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku mírně rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli na něm zvolna poduste do změknutí, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a ještě chvíli nechte dusit, až změkne i ten. Odstavte stranou a nechte vychladnout.
Pak rohlíky nakrájejte na plátky, naskládejte do vhodně velké misky a zalijte mlékem a nechte zcela nasáknout. Maso nakrájejte na kostky, osolte ho a semelte. Rohlíky přidejte k právě namletému masu, zlehka promíchejte a semelte podruhé. Přidejte ostatní suroviny. Dobře propracujte. Jakmile směs vypadá stejnoměrně, připravte si potravinářskou folii, na kterou natřete půl připravené směsi, doprostřed položte 2-3 oloupaná vajíčka uvařená natvrdo a snažte se pomocí folie vytvořit ze směsi šišku, kterou pak překlopíte do vymazaného a pečícím papírem vyloženého pekáčku. To samé udělejte s druhou půlkou směsi. Obě šišky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 200 stupňů přiblížně 45-60 minut, dokud sekaná nezezlátne. Během pečení přelévejte vypečeným tukem.


Zpět