Další tipy do sbírky receptů „vaříme z regionálních surovin“

Další tipy do sbírky receptů „vaříme z regionálních surovin“

Vánoce jsou za námi, ale dobrého jídla není nikdy dost :o). Přinášíme v novém roce opět další nápady na jídla, která zvládnou i méně zdatní kuchaři. Navíc si je můžete připravit ze surovin, které pocházejí z Pošumaví.

TVAROHOVÉ ŠÁTEČKY

Suroviny na těsto: 200 g másla, 250 g měkkého tvarohu (Mini-mlékárna JOMA), 300 g polohrubé nebo hladké mouky (Mlýn a krupárna MRSKOŠ, s.r.o.), sůl, 2 lžíce moučkového cukru, citronová kůra, hladká mouka na podsypávání
Suroviny náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, moučkový cukr na posypání
Můžete připravit šátečky i s povidlovou, ořechovou, jablečnou nebo meruňkovou náplní.
Krok 1: Do mísy prosejte mouku spolu se špetkou soli. Přidejte změklé a nakrájené máslo, tvaroh, cukr a trochu nastrouhané citronové kůry. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto.
Krok 2: Poté připravte náplň. Druhý tvaroh vyklopte do misky a prošlehejte s vejcem a moučkovým cukrem. Můžete přidat i semínka vanilkového lusku nebo domácí vanilkový cukr.
Krok 3: Pracovní plochu posypte moukou a těsto vyválejte na půl centimetrový plát. Nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 6 x 6 cm. Na každý dejte lžící hromádku tvarohu. Kraje těsta pak uprostřed pevně spojte, aby se při pečení nerozjely.
Krok 4: Šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a můžete je potřít vajíčkem. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dorůžova. Po upečení je posypte moučkovým cukrem. Chutnají báječně.
---------------------------------------------------------------------------

PEČENÝ PSTRUH NA MÁSLE

Suroviny: 2 pstruzi (Zpracovna ryb Klatovy, a.s.), 20 g hladké mouky, sůl, tymián, čerstvá petržel, kolečka bio citronu, máslo
Postup: Pstruhy omyjte, osušte a z obou stran důkladně osolte. Pak je obalte v hladké mouce a do břišních dutin vyskládejte kolečka citronu, přidejte snítky tymiánu a petržele. Pomalu opékejte z obou stran na másle.

Zpět