„Podzimní“ koláčky s tvarohem

„Podzimní“ koláčky s tvarohem

Babí léto stále ještě oddaluje příchod podzimních plískanic, ale dny se pozvolna krátí a večery se prodlužují.  Pokud tedy nevíte co s volným podvečerem :o), přinášíme tip na výborné tvarohovo-ovocné koláčky, které navodí tu správnou podzimní atmosféru. Abychom vám, alespoň trochu ušetřili čas a námahu, rádi vám přivezeme od našich regionálních farmářů suroviny. Můžete využít mouku z od Mrskošů, tvaroh z farmy Divišmléko ze Šumavské mlékárny a také naše domácí vajíčka.

SUROVINY:
Těsto: 500 g hladké mouky, 3 žloutky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka soli, 0,25 l mléka, citronová kůra
Náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, mléko dle potřeby, moučkový cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, ovoce (švestky, jablíčka, jahody…).
Drobenka: změklé máslo, cukr krystal, polohrubá mouka (poměr 1:1:2) - prsty rozmělníme, až nám vznikne drobenka

SUROVINY:
Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny. Přidáme vykynuté droždí ve vlažném mléce. Průběžně přidáváme mouku smíchanou s citronovou kůrou a špetkou soli. Zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout v míse, přikryté utěrkou, nejlépe někde v teplé části místnosti.
Suroviny na náplň smícháme a vyšleháme do hladka.
Z těsta si uděláme malé bochánky, vložíme na plech s pečícím papírem, necháme lehce nakynou a poté vytvarujeme malé koláčky s okrajem. Nazdobíme tvarohovou náplní a doprostřed vložíme kousek sezonního ovoce. Na závěr posypeme drobenkou, dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C cca 20 min (do zlatova).

Zpět