Začíná houbařská sezóna

Začíná houbařská sezóna

Pro milovníky hub a houbaření máme dobrou zprávu. Na Šumavě, ale i v Pošumaví už rostou :o). Je na čase vyrazit do lesa, zrelaxovat, užít si procházku a hlavně nasbírat nějaké ty úlovky, které můžete použít například do skvělé Šumavské bramboračky z receptů od našich maminek a babiček. Kromě hub budete samozřejmě potřebovat i další suroviny (brambory, cibulku...). Pokud zeleninu nemáte z vlastní zahrádky, můžete si ji zakoupit u našeho farmáře pana Krůse. Na dochucení je potřeba také smetana, kterou má v sortimentu např. Šumavská mlékárna.

RECEPT NA ŠUMAVSKOU BRAMBORAČKU:
Na sádle či oleji do růžova osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme čerstvé, očištěné a nakrájené houby. Mohou být i sušené, ale aby změkly, musí se alespoň na pár hodin namočit. Zalijeme vodou a za stálého míchání připravíme kvalitní houbový vývar. Dochutíme kořením (pepř celý, nové koření, bobkový list, sůl). Když jsou houby téměř měkké, přidáme na kostky pokrájené syrové brambory. Povaříme  do poloměkka a zahustíme světlou jíškou, kterou připravíme z hladké mouky a oleje (společně osmahneme). Když se polévka zahustí, nalijeme do polévky smetanu ke šlehání. Dosolíme dle chuti a podáváme.
TIP: do polévky můžete přidat vařené vajíčko

Zpět