Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

V Plzeňském kraji odstartoval 14. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Do krajské soutěže, kterou koordinuje Úhlava, o.p.s. z Klatov ve spolupráci s MAS Pošunaví, z.s.  se přihlásilo 39 místních výrobců se 126 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládla Domažlická 12 z Městského pivovaru Domažlice.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení
9. září na Dožínkách Plzeňského kraje ve Vysoké Libyni.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.

Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023:

1. MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ
Čendova klobása (Jan Jero)

2. MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY
Žihelská svačinka (Jaroslav Procházka)

3. SÝRY VČETNĚ TVAROHU
Čerstvý kozí sýr ořechový (MgA. Adam Březovský)

4. MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ
Jarovský jogurt bílý  (Jindřiška Jandečková)

5. PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN
Povidlová srdíčka (Lucie Fabišiková)

6. CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK
Maková štafetka (Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy)

7. ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE
Domažlická 12 (Domažlické městské lesy)

8. OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ
Jablečné chutney bez chilli (Šárka Líbenková)

9. OSTATNÍ
Med smíšený (Karel Toupal)

Vzhledem k vysoké kvalitě byly na návrh Hodnotitelské komise dodatečnou cenou oceněny další kvalitní výrobky:

Cena hejtmana PK: Kapr uzený, porce v dekoračním koření - Zpracovna ryb Klatovy a.s.
Cena hejtmana PK: Nebílovská jablečná limonáda – příchuť limeta a máta - LUKRENA a.s.
Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: FRIŠBERG - Michal Ivasienko
Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: Sušená kotletka s bylinkami - AB Bor, s.r.o.
Cena Úhlava, o. p. s.: LIDUNKA, křupavá škvarková placka se zelím - U Lidušky, s.r.o.
Cena MAS Pošumaví, z. s.: Kefír – Tomáš Weber

Všem oceněným gratulujeme.

Zpět