Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec

Na velikonočním stole nesmí chybět mazanec

Nejen tradiční beránek a jidáše, ale také mazanec patří od nepaměti na velikonoční stůl. První recepty na pečení velikonočního mazance prý pocházejí již z konce 15. a počátku 16. století. Podle historiků však jeho kořeny sahají ještě dále, do pohanských dob, kdy se peklo obřadní pečivo podobné mazanci v návaznosti na vítání jara (symbol slunce).
Tradiční velikonoční mazanec, ve formě kulatého bochánku se znamením křížem nahoře, se má péct správně na Bílou sobotu, aby ho mohla hospodyňka o Velikonoční neděli vzít s sebou do kostela na svaté pomazání. Odtud pravděpodobně vzniklo jeho pojmenování - pomazanec nebo také mazanec.

Receptů na tuto velikonoční pochoutku existuje celá řada, a i my přinášíme jeden do sbírky, který můžete vyzkoušet.

Nadýchaný velikonoční mazanec
Suroviny: 250 ml mléka, 120 g cukru, 1/2 kostky droždí, 600 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 120 g rozpuštěného másla, citronová kůra, rozinky namočené v rumu, špetka soli, plátky mandlí, 1 vejce na potření

Nejdříve si připravíme kvásek: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme na teple chvilku vzejít. Poté z mouky, cukru, kvásku, vajec, másla, citronové kůry, soli a rozinek vypracujeme těsto (těsto je třeba pořádně propracovat, nejlépe v kuchyňském robotu). Poté ho necháme alespoň 3 hodiny na teplém místě kynout (např. u vlažného topení). Když Vám těsto „utíká“ z nádoby, vyndáme ho na pracovní desku, propracujeme do tvaru bochánku a na plechu necháme ještě alespoň 30 minut kynout. Můžeme navrchu také symbolicky naříznout do tvaru kříže (toto má i praktické důvody, aby se zlepšilo unikání páry a mazanec by neměl prasknout).  Nakonec potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a šup s ním do trouby. Pečeme na 180 °C cca 20 min. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dozlatova. Přejeme dobrou chuť : o).

Tip: kdo nemá rád rozinky, může je nahradit kandovaným ovocem.

Zpět