Upečte si svůj kváskový chléb

Upečte si svůj kváskový chléb

Receptů na „boží dar“ je mnoho. Vyzkoušejte jeden od nás z Pošumaví z naší regionální mouky : o). Pokud by vám chyběl kvásek, můžete si na Kváskové mapě najít nejbližší místo, kde lze kvásek sehnat. Na tomto odkaze naleznete také spousty rad, jak se o kvásek postarat, ale i další užitečné informace o pečení.

KVÁSEK:
2 lžíce kvásku, 300 ml vlažné vody, 300 g žitné mouky
Nechat přikrytý cca 12 hodin.
TĚSTO:
600 g kvásku, 350 ml vlažné vody, 600 g mouky (pšeničné hladké, žitné, špaldové), 1 polévková lžíce soli, 2 polévkové lžíce koření (kmín, koriandr, anýz, fenykl)

Těsto dobře hnětením zpracovat, vložit do moukou vysypané chlebové formy  a nechat cca 2 hodin pod utěrkou nakynout. Poté vyklopit na horký plech, případně naříznout žiletkou ornamenty klasu… a dát do vyhřáté trouby (NE horkovzduch, nejlépe horní a spodní ohřev) péct 10 minut na 230 stupňů a pak snížit na 190 stupňů. Délka pečení je 35-45 minut, záleží na velikosti chleba. Pokud máte parní troubu, nemusíte nic řešit. Pokud parní troubu nemáte, vložte plecháček s vodou do trouby při zapnutí, aby byl chleba pěkně měkký a křupavý. Dobrou chuť a ať se Vám dílo daří!


 


Zpět