Zpestřete si s námi podzimní vaření
VEPŘOVÁ PANENKA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU
Suroviny pro 4 osoby:
600 g vepřové panenky, olej, sůl, pepř, rozmarýn a tymián, 20 g másla, 2 lžíce povidel, cukr a citron, 1 lžička škrobu (kukuřičný bio), 2 cl rumu (kvalitní rum)
Panenku necháme asi hodinu na teple odpočinout. Pak ji osolíme a opepříme. Troubu zapneme na 170°C.
Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozpálit. Pak na něm osmahneme maso ze všech stran, aby bylo zatažené. Takto připravené maso přemístíme do pekáčku, posypeme ho rozmarýnem a tymiánem, navrch položíme pár plátků másla a vložíme do trouby na 20 minut.
Zatímco se maso peče v troubě, připravíme si omáčku. Do pánve, kde se opékalo maso, nalijeme asi deci vody a na mírném plameni přivedeme k varu. Dřevěnou stěrkou seškrábneme všechny přípečky a rozmícháme. Přidáme povidla, necháme chvíli projít varem a ochutnáme. Dle toho, jak je omáčka sladká nebo kyselá, tak přidáme buď cukr nebo citron (po lžičkách). Výsledná chuť omáčky má být sladko-kyselá s masovým základem (hodně záleží na tom, jaká máte povidla, pokud jsou bez cukru jen ze švestek, bude potřeba omáčku dosladit, pokud jsou povidla slazená, omáčku budete muset trochu okyselit).
Pokud má být omáčka trochu zahuštěná, rozmícháme lžičku škrobu v troše studené vody a za stálého míchání vlijeme do pánve a provaříme. Tento krok lze přeskočit, omáčka bude řidší, ale na chuti se nic nezmění.
Nakonec vlijeme do omáčky rum a necháme asi minutu provařit, aby se alkohol odpařil.
Maso vyndáme z trouby a necháme asi dvě minutky odpočinou. Šťávu z masa v pekáčku přidáme do pánve k omáčce a rozmícháme. Maso nařežeme na 1-2 cm silné plátky, na talíři polijeme omáčkou a podáváme třeba se šťouchanými bramborami.
--------------------------------------------------------------------------
POVIDLOVÉ TAŠTIČKY
Suroviny na 4 porce:
Těsto: 250 g hrubé mouky, 250 g vařených strouhaných brambor, 2 vejce, 100 ml mléka, špetka soli
Povidlová náplň: 250 g švestkových povidel, trochu rumu, perník na strouhání, na posypání, 100 g másla, 100 g strouhaných ořechů nebo opečené strouhanky, 40 g moučkového cukru
Z mouky, vajec, vařených brambor, mléka a soli připravíme těsto. Necháme jej chvíli odpočinout, pak z něj vyválíme placku, vykrájíme kolečka, která plníme povidly. Kolečka přeložíme napůl, kraje přitiskneme a vložíme do vařící vody, vaříme 8 minut. Uvařené taštičky posypeme ořechy a cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme ještě dozdobit domácí šlehačkou.
Přejeme dobrou chuť.