Vejce – superpotravina i symbol Velikonoc

Vejce – superpotravina i symbol Velikonoc

Velikonoční čas a vejce patří neodmyslitelně k sobě. Již od pradávných dob jsou vejce symbolem zrodu nového života i symbolem pro zvěstování hojnosti a znovuzrození. Jsou však také surovinou pro přípravu mnoha tradičních velikonočních pokrmů – beránků, mazanců, nádivky nebo jidášů. A samozřejmě nejen těch. Vejce by měli být součástí našeho jídelníčku nejen o Velikonocích, ale i v průběhu celého roku.

Mají vysoký podíl bílkovin (12 %), vitamínů a minerálů. Svými výživovými hodnotami se skvěle hodí při zvýšené fyzické aktivitě, v období rekonvalescence nebo při hubnutí :o). Podle Světové zdravotnické organizace má vaječná bílkovina nejlepší stravitelnost.
Není to tak dávno, kdy se tvrdilo, že jsou vejce pro člověka nezdravá a zvyšují hladinu cholesterolu. Naštěstí v roce 2001 na základě výzkumu prestižní lékařské společnosti The American Heart Association vyplynulo, že cholesterol obsažený ve vejcích nemá tak špatný vliv na hladinu celkového krevního cholesterolu a že mnohem důležitější, než omezování vajec, je snížení příjmu živočišných tuků. Takže klidně můžeme opět zařadit do našeho jídelníčku 1-2 vejce denně.
Aby vejce, která jíme, byla pro náš organismus prospěšná, musí být samozřejmě čerstvá a kvalitní. Pokud zrovna nemáme svoje domácí, jsou ideální volbou ta od místních, prověřených farmářů. Pokud vejce nakupujete v obchodě, sledujte nejen datum spotřeby, ale také z jakého chovu pochází. Tuto informaci najdete na krabičce nebo přímo na vejci (razítko s číselným kódem). První číslo uvádí způsob chovu, pak následuje země původu a poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství. Pokud byste tedy chtěli to nejlepší, hledejte na začátku kódu 0, což vám zaručí, že vejce pochází od slepic z ekologického hospodářství.

A na závěr ještě pár rad, co dělat, aby vejce zůstala co nejdéle čerstvá :

  • vejce by se měla uchovávat na chladném místě s konstantní teplotou (ideálně 5–8 °C), nejsou tedy vhodná dvířka lednice, kde je pro ně většinou vyhrazený prostor (při otvírání a zavírání dochází ke kolísání teploty, což vejcím moc nesvědčí)
  • pokud vejce nejsou zchlazená, nemusí být v lednici, stačí spíž se stálou teplotou do 15°C
  • vajíčka nikdy neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, pórovitá vápenná skořápka snadno absorbuje cizí pachy
  • vejce by měla ležet v kartonu tupým koncem vzhůru kvůli lepší cirkulaci vzduchu, pokud máte vajíčka v ledničce déle než 10 dní, převraťte je, jinak by mohly žloutky přischnout ke skořápkám
  • vajíčka by se neměla omývat, přijdou tak o část své ochranné vrstvy
  • v lednici vydrží vejce čerstvé zhruba měsíc, je lepší je však konzumovat dříve
  • je-li vejce uvařené natvrdo, vydrží v chladu asi 10 dní

PS: Znáte pravý důvod barvení vajíček na Velikonoce? Prý je velice praktický. V postním období, které končí Bílou sobotou, se nesmělo jíst maso, mléčné produkty ani vejce. Jenže slepice po zimě snášejí o sto šest. A tak se řešil problém, co s takovým množství vajec. Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba rozlišit je od čerstvých, a tak se vařená vejce barvila na červeno.

Zpět