Jarní bylinky v kuchyni

Jarní bylinky v kuchyni

I když to tak venku nevypadá, blíží se konečně jaro a s ním stále populárnější jarní „detox“ a postupná změna našeho jídelníčku.
Opouštíme zimní vydatnou a hutnou stravu a přecházíme k odlehčené variantě se spoustou bylinek, klíčků a jarní zeleniny, která obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Tedy alespoň někteří z nás :o), kteří trošku dbají na své zdraví a chtějí po zimě nastartovat svůj organismus. Ideální, a navíc ještě levnou variantou je určitě zařazení jídel z bylinek. Nejlépe těch divokých, které najdete běžně v přírodě. Určitě už teď venku raší kopřivy, brzy přibydou další – bršlice kozí noha, pampeliška, ptačinec žabinec nebo medvědí česnek.
Dříve naše prababičky běžně tuto květenu v kuchyni využívaly, dnes se stává její zařazení do jídelníčku stále populárnější. Pokud byste chtěli také vyzkoušet nějaké bylinné dobroty, přinášíme vám sadu osvědčených receptů od našich kolegů z Bavorska, konkrétně z Klášterního mlýna Altenmarkt nedaleko Chamu. Díky vzájemné spolupráci jsme měli možnost absolvovat bylinkový rychlokurz včetně přípravy pokrmů, jijiž recepty zde uvádíme (zde ke stažení). Určitě je vyzkoušejte, vřele doporučujeme.
Od pondělka už zase bude možné vyrazit do přírody, tak šup na vycházku a můžete omrknout, jestli už něco v Pošumaví náhodou vyrostlo.

Pro zajímavost přidáváme ještě pár informací k některým bylinkám:
Ptačinec žabinec - má vysoký obsah vitaminu C a E, obsahuje třísloviny, hořčiny a saponiny, ale také draslík a hořčík

Bršlice kozí noha nebo po našem husí packa - podporuje trávení, odvodňuje, má močopudné účinky, působí protizánětlivě a detoxikačně. Pozor! Ve velkém množství může rostlina vyvolat nevolnost nebo podráždění ledvin. Více info o bršlici zde.

Zpět