Pít či nepít?

Pít či nepít?

Poslední dobou se čím dál tím více řeší problematika výživy a stravování. Možná je to i tím, že v době virové dbáme více na své zdraví nebo i tím, že jsme doma, více jíme, vaříme a v neposlední řadě čteme a diskutujeme. Nejen o vládě, virech, ale také o jídle :o). Jídlo je věčná tématika a názory na něj se neustále mění.
Jíst pečivo, nejíst pečivo? Vejce ano či ne? Kávu jednou denně nebo radši vůbec? Sádlo a máslo škodí? Takovýchto otázek je určitě mnoho a mezi ně patří i otázka: Pít či nepít mléko?

Již dlouhou dobu se nejen mezi laiky, ale i mezi odbornou veřejností vedou spory o tom, zda bychom měli mléko pít či nikoliv. Někteří odborníci tvrdí, že náš trávicí systém v dospělém věku není přizpůsobený na jeho trávení. Jiní zase tvrdí, že mléko zahleňuje, že obsahuje antibiotika a hormony atd. Určitě jste se i vy setkali s podobnými názory.
Je pravda, že někteří z nás mléko pít opravdu nemohou. Jedná se především o ty, kteří mají tzv. intoleranci na mléčný cukr (chybí jim enzym laktáza), případně ty s alergií na mléčnou bílkovinu. Jedná se však řádově jen o několik procent. Uvádí se, že v ČR trpí touto poruchou 10-12% obyvatel.
Takže pokud mezi ně nepatříte, je škoda se ochuzovat o jeden z nejbohatších zdrojů kvalitních bílkovin, minerálů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin. Pokud mléku z jakýchkoli důvodů opravdu neholdujete, určitě není potřeba zavrhovat ostatní mléčné výrobky, především ty zakysané. Ať už se jedná o jogurt, kefír nebo zákys. Díky výrobnímu procesu, při kterém se do mléka přidávají různé druhy bakterií mléčného kvašení, dochází k přeměně části láktózy na kyselinu mléčnou a ke konzervaci výrobku. Tyto výrobky mají snížený obsah tolik diskutovaného mléčného cukru a navíc obsahují celou řadu mikroorganismů prospěšných pro naše trávení (což je opravdu vědecky dokázáno).
Pokud máte chvíli čas, podívejte se na zajímavý web, kde je mnoho informací o mléce a udělejte si na danou problematiku svůj vlastní názor (www.mlekovaszdravi.cz)
Co říci na závěr? V našem Pošumaví naleznete mnoho farem (Minimlékárna JOMA, Šumavský statek Dlouhá Ves, Mlékárna Boubín, Farma Zelený, Ekofarma Losenice, Farma Milda, Farma Melcher, Farma Mačl…), které produkují kvalitní mléko a vyrábějí super mléčné výrobky, tak proč se o tyto dobroty ochuzovat.
Jezme a pijme všechno, jen to chce najít tu správnou míru :o)

Zpět