Rok 2021 byl vyhlášen Mezinárodním rokem zeleniny a ovoce

Rok 2021 byl vyhlášen Mezinárodním rokem zeleniny a ovoce

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2021 mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Je to jedinečná příležitost, jak dostat do povědomí důležitost ovoce a zeleniny ve výživě člověka. A nejen to. Zároveň je to možnost, jak spotřebitele upozornit i na to, že je důležité věnovat pozornost i původu a kvalitě kupovaných potravin.
Ideální je samozřejmě konzumovat výpěstky z našeho okolí, a to nejlépe vlastní. Pokud však nemáte možnost vypěstovat si ovoce a zeleninu na svojí zahrádce, můžete sáhnout po produktech od místních farmářů. V Pošumaví, potažmo v Plzeňském kraji, jich není zas až tak málo. Máme tu jak pěstitele ovoce, tak i zelináře.
Jablka i další ovoce pěstují například LUKRENA a.s., Kolowratovy sady s.r.o., SADY SCHWARZ VRANOV s.r.o, Fytos, Petr Sovič, Miroslav Boček, Jan Voráček. Jahody můžete zakoupit v  Jahodárně Bonk nebo v Zahradnictví u Růženky (Klatovsko). Zelenina je k dostání u pana Krůse, vyhlášené zelí v Křimicích. Toto je jen zlomek regionálních pěstitelů, máme jich tu samozřejmě více.
Někteří z nich (LUKRENA a.s., Mlýn Podhora – J. Krůs, Zelárna Lobkowicz) jsou také dodavateli v našem e-shopu, takže si můžete klidně z pohodlí domova objednat „regionální vitamíny“ spolu s dalšími potravinami.   

PS: víte, že byste měli sníst nejméně 400 g ovoce a zeleniny denně jako prevenci před chronickými onemocněními jako jsou rakovina, cukrovka, obezita? Právě přesně toto množství doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) jako ideál.

Zpět