Novoroční kapří salát

Novoroční kapří salát

Zbyl Vám po Vánocích v lednici či mrazáku kapr a nevíte, co s ním? Máme pro Vás recept na skvělý salát z této oblíbené sváteční rybky. Lze připravit i zdravější variantu, kdy místo majonézy můžete použít kvalitní bílý jogurt, např. z Farmy Diviš. Po vánočním hodování se tato odlehčená varianta bude určitě hodit :o)

Suroviny: kaprčerstvá zelenina - mrkev, celer, hrášek (popřípadě lze nahradit Moravankou, Kunjovankou či jinou sterilovanou zeleninou), nálev – (ocet, voda - v poměru 1:1, nové koření, pepř celý, bobkový list), bílý jogurt či majonéza

Postup: kapra (ideálně filety) vložte do mísy, osolte a zalijte nálevem, maso musí být zcela ponořeno. Přidejte koření (cca 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 lístky bobkového listu). Směs zakryjte pokličkou či zavíčkujte  a dejte do lednice asi na 2 dny, poté promíchejte a nechte znovu uležet asi 1 až 2 dny.
Když je maso dostatečně odleželé, vyndejte ho, nechte okapat a zbavte velkých kostí (pokud nemáte filety). Malé kostičky by měly díky octovému nálevu úplně změknout. Rybu nakrájejte na malé kousky (nudličky) a vmíchejte do zeleniny, kterou si předem očistíte, uvaříte a nakrájíte na kostičky. Pokud použijete Moravanku, pouze slijte nálev a větší kousky zeleniny pokrájejte. Přidejte jogurt dle množství salátu. Samozřejmě lze jogurt nahradit majonézou, popřípadě nakombinovat.
Podávejte s čerstvým křupavým pečivem, třeba od Rendlů.

Zpět