Dubnové novinky
Jarní měsíce jsou vždy ve znamení změn a novot, tak i my jsme si pro zákazníky připravili celou řadu novinek a aktuálních nabídek. Náš sortiment se postupně rozrůstá o další dodavatele a výrobky. Od dubna se můžete například těšit na výborný med z Čestic od pana Jakeše nebo na extra panenský olivový olej z řeckého ostrova Thasoss. Pro „bezlepkáře“ jsou nově v sortimentu piškoty z rabské pekárny Liška. Aby i milovníci kvalitního masa nepřišli zkrátka, v akci bude hovězí krk od Zelených, z...
Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny
Letos je tomu 15 let, kdy první zájemci přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nejlepší regionální výrobky. Za tuto dobu si značka Regionální potravina vydobyla jak mezi výrobci potravin, tak i mezi spotřebiteli významné renomé. Potravinářům přináší prestiž mezi kolegy, exkluzivní příležitosti propagace a také možnosti nové spolupráce. Zákazníci pak mají jistotu, že produkty označené „zeleným sluncem“ jsou vyrobeny z regionálních...
Upečte si na Velikonoce s profíky
Pečete rádi na Velikonoce? Mazance, beránky a jidáše už máte „zmáknuté“? Hledáte nějakou novou inspiraci na vaše velikonoční pohoštění? Eva Sedláčková, mistrová odborného výcviku pekařů a cukrářů na SŠZP Klatovy, Vás zasvětí do tradičního, ale i méně tradičního velikonočního pečení. Udělejte si radost a přijďte se v sobotu 23. března naladit na Velikonoce. Kurzu se mohou účastnit i děti.
Jak hodovat o Velikonocích
Jaro klepe na dveře a s ním se blíží také nejvýznamnější křesťanské svátky – Velikonoce. Letošní Svatý týden začíná Květnou nedělí 24. března, připomínkou Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma a končí Velikonoční nedělí 31. 3. neboli Slavností Zmrtvýchvstání Páně.
Potraviny oceněné značkou Regionální potravina a KLASA jsou opravdu kvalitní
Značky Regionální potravina a KLASA patří mezi „rodinu“ národních značek kvality potravin. Na rozdíl od jiných potravin jsou tyto potraviny pod neustálou kontrolou dozorových orgánů, tj. Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy. V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných značkou KLASA. Všechny hodnocené vzorky byly v pořádku. U Regionální potraviny bylo hodnoceno 80 šarží, přičemž pouze 2 šarže nevyhověly požadavkům...
Valentýnská tortilla s uzeným pstruhem
Blíží se únor a sním i valentýnské oslavy :o). Udělejte svojí polovičce radost a překvapte ji tortillou s uzeným pstruhem. Recept je nejen výborný, ale také velice jednoduchý a rychlý. Pokud byste si s přípravou opravdu chtěli dát práci, můžete samozřejmě připravit domácí tortilly.
Novoroční kapří salát
Zbyl Vám po Vánocích v lednici či mrazáku kapr a nevíte, co s ním? Máme pro Vás recept na skvělý salát z této oblíbené sváteční rybky. Lze připravit i zdravější variantu, kdy místo majonézy můžete použít kvalitní bílý jogurt. Po vánočním hodování se tato odlehčená varianta bude určitě hodit :o)
Vánoční moštování v Klatovech
Máte chuť na čerstvý mošt nebo na dobroty z regionu? Pokud ano, udělejte si dopoledne v sobotu 16. prosince chvilku času a přijďte si do klatovské moštárny (Šmilovského 124) užít předvánoční atmosféru.
Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole
STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka) , 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků
Obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy připravila na jaro 2024 opět další oblíbené cukrářské a kuchařské kurzy. Těmi vás provedou lektorky ověnčené celou řadou ocenění na republikových i mezinárodních kulinářských soutěžích, které působí jako mistrové v učňovské restauraci a pekárně a cukrárně "Na Zemědělce".
Svatomartinská husička
Blíží se Svatomartinské pohoštění a na stole nesmí chybět tradiční česká klasika - dozlatova upečená svatomartinská husička případně i vepřové výpečky. Vše samozřejmě z regionálních zdrojů.
Na Havelském jarmarku v Horažďovicích se představí téměř 50 regionálních výrobců
Horažďovice budou v sobotu 14. 10., od 9 hod. hostit Havelský jarmark, na který zavítá téměř 50 regionálních výrobců vč. některých držitelů značky Regionální potravina Plzeňského kraje a také stánku s ochutnávkou oceněných produktů. Bude tady z čeho vybírat.
„Podzimní“ koláčky s tvarohem
Babí léto stále ještě oddaluje příchod podzimních plískanic, ale dny se pozvolna krátí a večery se prodlužují. Pokud tedy nevíte co s volným podvečerem :o), přinášíme tip na výborné tvarohovo-ovocné koláčky, které navodí tu správnou podzimní atmosféru. Abychom vám, alespoň trochu ušetřili čas a námahu, rádi vám přivezeme od našich regionálních farmářů suroviny. Můžete využít mouku z od Mrskošů, tvaroh z farmy Diviš, mléko ze Šumavské mlékárny a také naše domácí vajíčka.
Začíná houbařská sezóna
Pro milovníky hub a houbaření máme dobrou zprávu. Na Šumavě, ale i v Pošumaví už rostou :o). Je na čase vyrazit do lesa, zrelaxovat, užít si procházku a hlavně nasbírat nějaké ty úlovky, které můžete použít například do skvělé Šumavské bramboračky z receptů od našich maminek a babiček. Kromě hub bude samozřejmě potřebovat i další suroviny (brambory, cibulku...). Pokud zeleninu nemáte z vlastní zahrádky, můžete si ji zakoupit u našeho farmáře pana Krůse. Na dochucení je potřeba také smetana,...
Borůvkové odpoledne v Nebílovech i s Regionální potravinou
Léto je v plném proudu a s ním i ochutnávky oceněných regionálních potravin. Tentokráte se vítězové „Regionálky“ představí na půdě několikanásobného držitele značky Regionální potravina Plzeňského kraje, a to v Sadech Nebílovy. Ty u příležitosti začátku sklizně borůvek připravily již tradiční Borůvkové odpoledne, které se uskuteční tuto sobotu 22. července od 13 hodin.
Svatojakubské ovčácké slavnosti ve znamení první ochutnávky nových vítězů Regionální potraviny
V sobotu 15. července se ve farní zahradě arciděkanství v Nepomuku představí veřejnosti poprvé v letošním roce nové oceněné potraviny soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2023.
Dny českého zemědělství na farmě v Předslavi u Klatov
Tak jako každý rok, tak i letos se po celé České republice konají na vybraných farmách tzv. Dny českého zemědělství. Pro zájemce a návštěvníky představují jedinečnou možnost podívat se do reálného provozu, k hospodářským zvířatům, prohlédnout si zemědělskou techniku a dozvědět se mnoho zajímavostí o dnešním zemědělství.
Tip na letní grilování - pstruh na grilu
Letní grilování je v plném proudu. Burgery, grilované maso, sýry, buřty, to je taková ta tradiční klasika, která se občas přejí. Co tahle udělat nějakou změnu a vyzkoušet rybku? Ideální na gril je například pstruh. Jeho příprava je velice jednoduchá a na výsledku si rozhodně pochutnáte :o).
Švihovské hudební léto letos i s ochutnávkou Regionálních potravin
Muzika a kvalitní gastronomie jsou vždy zárukou dobré zábavy. To vše nabídne Švihovské hudební léto, které se letos uskuteční již po padesáté. K poslechu budou hrát tradičně mládežnické dechové orchestry z celého Plzeňského kraje a nově akci doplní i regionální gastronomie. Přijďte strávit hezký den na vodní hrad Švihov a ochutnat to nej z Plzeňského kraje. Ochutnávky budou probíhat v sobotu 3. června od 13 do 18 hodin na stánku Regionální potravina Plzeňského kraje.
Vrchlického sady v Klatovech ožijí Food Festivalem
Nemáte ještě plány na tuto sobotu? A máte chuť na nějakou dobrotu? Tak navštivte 27. května Klatovy, respektive Vrchlického sady, které se nachází kousíček od náměstí, kde po celý den bude probíhat druhý ročník Food Festivalu.