Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Značka Regionální potravina oslaví letos 15. narozeniny

Letos je tomu 15 let, kdy první zájemci přihlásili svoje výrobky do soutěže o nově udílenou značku Ministerstvem zemědělství určenou pro nejlepší regionální výrobky. Za tuto dobu si značka Regionální potravina vydobyla jak mezi výrobci potravin, tak i mezi spotřebiteli významné renomé. Potravinářům přináší prestiž mezi kolegy, exkluzivní příležitosti propagace a také možnosti nové spolupráce. Zákazníci pak mají jistotu, že produkty označené „zeleným sluncem“ jsou vyrobeny z regionálních...
Upečte si na Velikonoce s profíky

Upečte si na Velikonoce s profíky

Pečete rádi na Velikonoce? Mazance, beránky a jidáše už máte „zmáknuté“? Hledáte nějakou novou inspiraci na vaše velikonoční pohoštění? Eva Sedláčková, mistrová odborného výcviku pekařů a cukrářů na SŠZP Klatovy, Vás zasvětí do tradičního, ale i méně tradičního velikonočního pečení. Udělejte si radost a přijďte se v sobotu 23. března naladit na Velikonoce. Kurzu se mohou účastnit i děti.
Jak hodovat o Velikonocích

Jak hodovat o Velikonocích

Jaro klepe na dveře a s ním se blíží také nejvýznamnější křesťanské svátky – Velikonoce. Letošní Svatý týden začíná Květnou nedělí 24. března, připomínkou Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma a končí Velikonoční nedělí 31. 3. neboli Slavností Zmrtvýchvstání Páně.
Potraviny oceněné značkou Regionální potravina a KLASA jsou opravdu kvalitní

Potraviny oceněné značkou Regionální potravina a KLASA jsou opravdu kvalitní

Značky Regionální potravina a KLASA patří mezi „rodinu“ národních značek kvality potravin. Na rozdíl od jiných potravin jsou tyto potraviny pod neustálou kontrolou dozorových orgánů, tj. Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy. V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných značkou KLASA. Všechny hodnocené vzorky byly v pořádku. U Regionální potraviny bylo hodnoceno 80 šarží, přičemž pouze 2 šarže nevyhověly požadavkům...
Valentýnská tortilla s uzeným pstruhem

Valentýnská tortilla s uzeným pstruhem

Blíží se únor a sním i valentýnské oslavy :o). Udělejte svojí polovičce radost a překvapte ji tortillou s uzeným pstruhem. Recept je nejen výborný, ale také velice jednoduchý a rychlý. Pokud byste si s přípravou opravdu chtěli dát práci, můžete samozřejmě připravit domácí tortilly.
Novoroční kapří salát

Novoroční kapří salát

Zbyl Vám po Vánocích v lednici či mrazáku kapr a nevíte, co s ním? Máme pro Vás recept na skvělý salát z této oblíbené sváteční rybky. Lze připravit i zdravější variantu, kdy místo majonézy můžete použít kvalitní bílý jogurt. Po vánočním hodování se tato odlehčená varianta bude určitě hodit :o)
Vánoční moštování v Klatovech

Vánoční moštování v Klatovech

Máte chuť na čerstvý mošt nebo na dobroty z regionu? Pokud ano, udělejte si dopoledne v sobotu 16. prosince chvilku času a přijďte si do klatovské moštárny (Šmilovského 124) užít předvánoční atmosféru.
Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

Vánoční klasika v kuchyni aneb co by nemělo chybět na štědrovečerním stole

STAROČESKÝ KUBA Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Suroviny: 300 g šumavských krup (lámanka) , 100-200 g sušených hub , 3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje, 3 stroužky česneku, drcený kmín, sušená majoránka, sůl a čerstvě...
Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Tip na vánoční dárek v podobě kulinářských zážitků

Obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci se Střední školou zemědělskou a potravinářskou Klatovy připravila na jaro 2024 opět další oblíbené cukrářské a kuchařské kurzy. Těmi vás provedou lektorky ověnčené celou řadou ocenění na republikových i mezinárodních kulinářských soutěžích, které působí jako mistrové v učňovské restauraci a pekárně a cukrárně "Na Zemědělce".
Svatomartinská husička

Svatomartinská husička

Blíží se Svatomartinské pohoštění a na stole nesmí chybět tradiční česká klasika - dozlatova upečená svatomartinská husička případně i vepřové výpečky. Vše samozřejmě z regionálních zdrojů.
„Podzimní“ koláčky s tvarohem

„Podzimní“ koláčky s tvarohem

Babí léto stále ještě oddaluje příchod podzimních plískanic, ale dny se pozvolna krátí a večery se prodlužují. Pokud tedy nevíte co s volným podvečerem :o), přinášíme tip na výborné tvarohovo-ovocné koláčky, které navodí tu správnou podzimní atmosféru. Abychom vám, alespoň trochu ušetřili čas a námahu, rádi vám přivezeme od našich regionálních farmářů suroviny. Můžete využít mouku z od Mrskošů, tvaroh z farmy Diviš, mléko ze Šumavské mlékárny a také naše domácí vajíčka.
Začíná houbařská sezóna

Začíná houbařská sezóna

Pro milovníky hub a houbaření máme dobrou zprávu. Na Šumavě, ale i v Pošumaví už rostou :o). Je na čase vyrazit do lesa, zrelaxovat, užít si procházku a hlavně nasbírat nějaké ty úlovky, které můžete použít například do skvělé Šumavské bramboračky z receptů od našich maminek a babiček. Kromě hub bude samozřejmě potřebovat i další suroviny (brambory, cibulku...). Pokud zeleninu nemáte z vlastní zahrádky, můžete si ji zakoupit u našeho farmáře pana Krůse. Na dochucení je potřeba také smetana,...
Borůvkové odpoledne v Nebílovech i s Regionální potravinou

Borůvkové odpoledne v Nebílovech i s Regionální potravinou

Léto je v plném proudu a s ním i ochutnávky oceněných regionálních potravin. Tentokráte se vítězové „Regionálky“ představí na půdě několikanásobného držitele značky Regionální potravina Plzeňského kraje, a to v Sadech Nebílovy. Ty u příležitosti začátku sklizně borůvek připravily již tradiční Borůvkové odpoledne, které se uskuteční tuto sobotu 22. července od 13 hodin.
Dny českého zemědělství na farmě v Předslavi u Klatov

Dny českého zemědělství na farmě v Předslavi u Klatov

Tak jako každý rok, tak i letos se po celé České republice konají na vybraných farmách tzv. Dny českého zemědělství. Pro zájemce a návštěvníky představují jedinečnou možnost podívat se do reálného provozu, k hospodářským zvířatům, prohlédnout si zemědělskou techniku a dozvědět se mnoho zajímavostí o dnešním zemědělství.
Tip na letní grilování - pstruh na grilu

Tip na letní grilování - pstruh na grilu

Letní grilování je v plném proudu. Burgery, grilované maso, sýry, buřty, to je taková ta tradiční klasika, která se občas přejí. Co tahle udělat nějakou změnu a vyzkoušet rybku? Ideální na gril je například pstruh. Jeho příprava je velice jednoduchá a na výsledku si rozhodně pochutnáte :o).
Švihovské hudební léto letos i s ochutnávkou Regionálních potravin

Švihovské hudební léto letos i s ochutnávkou Regionálních potravin

Muzika a kvalitní gastronomie jsou vždy zárukou dobré zábavy. To vše nabídne Švihovské hudební léto, které se letos uskuteční již po padesáté. K poslechu budou hrát tradičně mládežnické dechové orchestry z celého Plzeňského kraje a nově akci doplní i regionální gastronomie. Přijďte strávit hezký den na vodní hrad Švihov a ochutnat to nej z Plzeňského kraje. Ochutnávky budou probíhat v sobotu 3. června od 13 do 18 hodin na stánku Regionální potravina Plzeňského kraje.
Vrchlického sady v Klatovech ožijí Food Festivalem

Vrchlického sady v Klatovech ožijí Food Festivalem

Nemáte ještě plány na tuto sobotu? A máte chuť na nějakou dobrotu? Tak navštivte 27. května Klatovy, respektive Vrchlického sady, které se nachází kousíček od náměstí, kde po celý den bude probíhat druhý ročník Food Festivalu.
Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

Soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje zná nové vítěze

V Plzeňském kraji odstartoval 14. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Do krajské soutěže, kterou koordinuje Úhlava, o.p.s. z Klatov ve spolupráci s MAS Pošunaví, z.s. se přihlásilo 39 místních výrobců se 126 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládla Domažlická 12 z Městského pivovaru Domažlice. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.